Velipuolikuu-kollegat ylistävät Peteliusta: Uniikki luomaan sketsihahmoja

Legendaarisen Velipuolikuu-viihdeohjelman tekijät kertovat tuoreessa kirjassa sarajan luomisesta. Erityisesti Pirkka-Pekka Peteliuksen poikkeuksellinen lahjakkuus saa kollegoilta kehuja.

Keskiviikkona julkaistaan 80-luvun Velipuolikuu-hittisarjasta kertova kirja Velipuolikuun vetovoima - Pääsiäishanukkaan valmistus ja muita sketsiohjeita.

Sarjaa ohjanneen ja käsikirjoittaneen Kari Kyrönsepän kirjoittamassa teoksessa tekijät kertovat sarjan teosta. Moni heistä intoutuu kehumaan Pirkka-Pekka Peteliuksen lahjakkuutta.

Näyttelijä Kari Heiskanen hehkuttaa erityisesti Peteliuksen kykyä luoda sketseihin oivia hahmoja.

”Ihan keskeinen asia, jonka me kaikki iloksemme huomasimme silloin, on PP:n taito luoda hahmoja – se on uniikki. Se on UNIIKKI. Ja se oli ohjelman ytimessä, suunnaton, suunnaton kantava voima. Kaikki hahmot, mitä sä loit sinne! Mä en ole ainoa, joka hämmästeli, että mistä niitä tulee? Se oli onnistumisen keskeinen syy”, Heiskanen hehkuttaa kirjassa.

Myös legendaarinen viihteen tekijä Jukka Virtanen ylistää Peteliusta, joka erottui jo 80-luvulla joukosta taidoillaan.

”Pirkka-Pekka, sehän on poikkeus, ihan monessa suhteessa. Sillä oli alusta alkaen erittäin ammattimainen ote hölmöyteen, joka on tosi paljon. Pirkka-Pekka on niin poikkeuksellinen taiteilija.”

Virtanen kuvailee Peteliuksen olevan myös luonteva laulajana. Myös uudemman polven viihdetekijä, Studio Julmahuvi ja Putous -sarjojen tekijänä tunnettu Petteri Summanen ylistää Peteliuksen nostaneen riman korkealle.

”Peteliuksellahan koomisuus on koko ajan niin pinnassa, ettei koskaan tiedä milloin siltä tulee – että jos sä oot kohteena, niin sä oot iso maalitaulu! Välttämättä ei edes viidessä vuodessa tule sellaista persoonaa, joka olisi lähimaillekaan niin hauska kuin Petelius. Voi olla, ettei niitä tule kuin kerran neljäänkymmeneen, kuuteenkymmeneen vuoteen.” Summanen kuvailee.

Velipuolikuu oli yksi 80-luvun suosituimmista viihdeohjelmista. Yleisradio tuotti sarjaa vuosina 1983-1984.

Artikkelin lainaukset eli tekijöiden haastattelut ovat otteita teoksesta Velipuolikuun vetovoima - Pääsiäishanukkaan valmistus ja muita sketsiohjeita.

Lue myös:

    Uusimmat