Mainos

Velallisella kissanpäivät – korot pysyvät alhaalla vuosia

Lainanottaja on päässyt hyötymään jo monta vuotta poikkeuksellisen matalasta korkotasosta eikä merkittävää muutosta ole näköpiirissä ainakaan muutamaan vuoteen.

Rahoitusalan asiantuntijat tuntuvat olevan harvinaisen yksimielisiä siitä, että matala korkotaso tulee jatkumaan vielä pitkään.

Handelsbankenilla uskotaan jopa, että euriborit saattavat olla ensi syksynä nykyistäkin matalammalla.

– Tällä kasvu- ja inflaationäkymällä on vaikea odottaa merkittäviä nousuja euriborkorkoihin. Kyllä me lähdemme siitä, että 12 kuukauden tasot euriboreissa ovat vuoden päästä aika lailla nykytasoillaan - kenties jopa vähän matalammat kuin nyt, ekonomisti Tiina Helenius arvioi.

OP-Pohjolan pääekonomisti Pasi Sorjonen on samoilla linjoilla.

– Jos kuuntelee keskuspankin pääjohtajan puheita, niin enemmän siellä puhutaan mahdollisuudesta laskea korkoa kuin nostamisesta, mutta ei tuosta kyllä paljon enää pääse alaspäin, Sorjonen pohtii. 

Sorjonen uskoo, että ohjauskorkotaso alkaa nousta vähitellen vuonna 2015.

– Silloin alkaa olla varmaan pientä nousua näköpiirissä, mutta keskuspankin ensimmäinen koronnostokin voi tulla vasta vuoden 2016 puolella. Näillä näkymin aikaisintaan 2015 loppupuolella, Sorjonen ennustaa.

"Nostoja ei seuraavaan kolmeen vuoteen"

Handelsbankenin arvioiden mukaan koronnostot lykkääntyvät vieläkin pidemmälle.

– Seuraavan kolmen vuoden aikajänteellä me emme ennusta euroalueella koronnostoa. Pitää odottaa ehkä jopa 2018 asti, Helenius toteaa varman kuuloisesti.

Helenius perustelee Handelsbankenin näkemystä euroalueen aneemisella talouskasvulla ja työmarkkinoiden huonolla ennusteella.

– Euroalueen työmarkkinoilta on tullut viime aikoina negatiivisia yllätyksiä. Samoin IMF:n ennuste euroalueen työmarkkinoista kertoo, että työttömyysaste ei painu alle 10 prosentin kovin nopeasti. 

12 kuukauden euribor on tällä hetkellä noin 0,5 prosenttia. Kuinka kauan kestää, että euribor olisi tuplaantunut tai triplaantunut nykyisestä tasostaan?

– Euriborit lähtevät tietenkin ennakoimaan sitä rahapolitiikan käännettä jossain vaiheessa, mutta en odota sen tapahtuvan lähivuosina. Siellä ei olla pitkään aikaan, Helenius toteaa.
MTV Uutisten toimistonsa ulkopuolelta tavoittama Sorjonen puhuu varauksella aika-arvioista.

– Muistin varaisesti sanoisin, että 12 kuukauden euriborin tuplaantuminen on 2015-16 talvella ja triplaantuminen olisi 2016-17, mutta nyt puhutaan tietysti niin pitkästä aikajaksosta, että nämä on hyvin skenaarionluoteisia harjoitelmia, Sorjonen muistuttaa.

Yhtä kaikki, lainanottajan on hyvä muistaa, että vain reilu viisi vuotta sitten 12 kuukauden euribor oli 5,4 prosenttia eli yli kymmenkertainen nykytasoon verrattuna.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja