Mainos

Veitsenisku väkivaltaisen suhteen päätteeksi toi tuomion taposta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 21-vuotiaan helsinkiläisnaisen kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen avomiehensä taposta.

Minni Emilia Väkevä puukotti aviomiehensä kuoliaaksi viime marraskuussa riidan päätteeksi parin yhteisessä kodissa. Nainen itse myönsi aiheuttaneensa kymmenen vuotta vanhemman avomiehensä kuoleman, mutta katsoi kyseessä olleen hätävarjelutilanne.

Nyrkiniskuja, kuristusotteita ja puukotus

Oikeudessa kävi ilmi, että mies oli pahoinpidellyt vaimoaan suhteen aikana useita kertoja.

Suurin osa pahoinpitelyistä oli tapahtunut nyrkeillä ja kuristamalla. Mies oli myös puukottanut vaimoaan selkään vuonna 2009 ja saanut ehdollisen tuomion törkeästä pahoinpitelystä. Pari oli kuitenkin vielä palannut yhteen, sillä mies vannoi hakeutuvansa hoitoon ja lopettavansa väkivallan.

Surmayön tapahtumat saivat alkunsa, kun mies herätti vaimon illanvieton päätteeksi ja lyhyen riidan jälkeen kävi tämän kimppuun. Mies oli muun muassa yrittänyt lyödä naista ja kuristaa tätä.

Tuomittu kertoi oikeudelle pyytäneensä miestään lopettamaan ja yrittäneensä vääntäytyä irti tämän otteesta. Lopulta hän onnistuikin. Tämän jälkeen hän otti huoneessa olleen veitsen käteensä ja iski sillä miestään kerran.

Oikeus: Kyseessä ei hätävarjelu

Oikeudessa nainen perusteli tekoaan sillä, että hän oli pelännyt miehen tarttuvan huoneessa olleeseen veitseen ensin. Lisäksi hän oli yrittänyt osua miehen käteen. Molemmat osapuolet olivat surmayönä päihtyneitä.

Nainen ei pystynyt kuitenkaan osoittamaan, että mies olisi tavoitellut veistä. Väkevä oli soittanut apua paikalle heti puukotuksen jälkeen. Hän itse ei saanut pahoinpitelyssä vammoja.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan veitsen käyttö ei ollut mitenkään perusteltavissa, edes hätävarjelun liioitteluna. Avomies oli käynyt Väkevän kimppuun ilman välineitä, joten veitsen käyttö ei ollut tarpeellista. Myöskään tappoa lievemmästä surmasta ei käräjäoikeuden mukaan ollut kysymys, sillä tunnusmerkistössä mainitut "lieventävät asiahaarat", kuten poikkeuksellinen ja pitkään jatkunut perheväkivalta, eivät täyttyneet.

Käräjäoikeus sovelsi tapauksessa lievennettyä rangaistusasteikkoa, sillä olosuhteet olivat lähellä hätävarjelun liioittelemista.

Pari ehti olla yhdessä pari vuotta. Oikeudenkäyntiä seuranneen Ilta-Sanomien mukaan syyttäjä kuvaili väkivaltaisen käytöksen ilmenneen lähinnä alkoholin käytön yhteydessä. Naisen puolelta väkivalta oli verbaalista, miehen puolelta fyysistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.