Mainos

Veikko Huovinen luottaa ohjaaja Markku Pölöseen

Kirjailija Veikko Huovinen ei julkisuudessa yleensä keikistele, mutta nyt hän on tehnyt poikkeuksen. Syynä on Huovisen vuonna 1980 ilmestyneestä pienoisromaanista Koirankynnen leikkaaja tehty samanniminen elokuva.

Kovin pitkälle mediaturneelle ei kirjailija Veikko Huovinen suostunut kotoaan Sotkamosta lähtemään. Joensuuhun asti kuitenkin, Koirankynnen leikkaaja -elokuvan ensi-iltaan - mediatungosta kerrakseen.

-Olen tuolla jurottanut omissa oloissani, niin hulluhan minä olisin, jos en lähtisi kattomaan tämmöstä, perusteli Huovinen.

Koirankynnen leikkaja -elokuvan ohjaaja Markku Pölönen uskoo kaikkien tietävän, että Huovinen ei mielellään lähde julkisuuteen, ja että hän suorastaan vihaa kaikkia seremonioita.

-Huovisella on sellainen maine. Kyllä hän sitten jostakin syystä tänne Joensuuhun sitten lähti. Ja kuten hän totesikin, ilmeisesti siksi että Helsinki on niin syrjässä hänen näkökulmastaan - sinne hän ei lähde, Pölönen kertoi.

Joensuussa selvisi, että Veikko Huovinen luottaa Pölöseen kovasti. Kirjailijan mielestä ohjaajan töissä on käsitelty maaseutua tasapainoisesti - asia, joka Huoviselle itselleen on erittäin tärkeä. Esimerkisi Lampaansyöjistä tehty elokuva ei kirjailijaa miellyttänyt lainkaan. Pölösessä Huovinen näkee selvästi tulkin omille ajatuksilleen.

-Me ollaan näitä maalaismiehiä vielä. Pölönen on varmasti montakin muuta, mutta me olemme jollakin tavalla hengenheimolaisia asenteiltamme, Huovinen perusteli.

Ohjaaja Markku Pölösen mukaan miesten ajatusmaailmasa on paljon samaa.

-Siinä on myös jonkinlaista varovaisuutta kaikkia ihme kouhotuksia kohtaan - että ensin mieluummin katsoo ja ajattelee, ennen kuin innostuu, Pölönen luonnehtii.

Kaikenlainen kouhotus todellakin puistattaa Huovista. Kainuun suuri ajattelija on tuskainen, kun hän pohtii nykymaailman menoa.

-Vanhemmat ikäpolvet ovat omaa mieltä asioista ja kärsivät tästä tilanteesta eniten, on niin nopeita muutoksia tullut ja rakennemuutoksia. Ja tämä EU joka tuli, jota Suomen kansasta melkein puolet vastusti silloin. Tämä on jotenkin niin muuttuva tilanne, ei oikein tiedä mitä tästä tulee, toivotaan että hyvin kävis, vuonna 1927 syntynyt Veikko Huovinen pohtii.

Väkivaltaelokuvat tuntuvat kirjailijasta hyvin vastenmielisiltä. Jos Huovinen Pölöselle ohjeita Koirankynnen leikkaajaan antoikin, koskivat ne ohjaajan mukaan "turhan rillumarein välttämistä".

-Ei mitään haitarinsoittoa ja sellaista, ja myös turha kiroileminen on Veikon mielestä aiheetonta. Tässä tapauksessa se on kyllä ihan totta: tämä on sillä tavalla runollinen teos, ettei tämä vaadi niitä nelikirjaimisia sanoja.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 04.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.