Veikkaus alkaa karsia peliautomaatteja näinä päivinä – helsinkiläisen huoltoaseman työpaikat vaakalaudalla, jos pelikoneesta joudutaan luopumaan: "Se tuo paljon rahaa tähän paikkaan"

2:21
Katso uutisjuttu: Veikkauksen peliautomaattien määrä laskee – yrittäjät odottavat tietoa omien automaattiensa tulevaisuudesta

Veikkaus alkaa tammikuun aikana karsia peliautomaatteja. Vaikka toimeen tartutaan minä päivänä hyvänsä, Veikkaus on vaitonainen siitä mistä ensimmäiset peliautomaatit saavat lähteä. Kauppias toivoisi Veikkauksen tiedottavan yrittäjille suoraan.

Peliautomaattien karsiminen koskettaa kolmasosaa Veikkauksen myyntipaikkaverkostosta, lähes 2200:aa kauppaa, huoltoasemaa tai ravintolaa. Kokonaiskuva siitä, mitä liikkeitä peliautomaattien poisto koskee, on pitkällä.

– Alustavat suunnitelmat on aika pitkällä mutta joudutaan koko ajan huomioimaan se, että verkostossa tapahtuu yrittäjälähtöisiä muutoksia. Niinpä verkosto on muutoinkin aika erilainen tämän vuoden loppupuolella kuin se on nyt, Veikkauksen myyntijohtaja Marko Peltokorpi kertoo peliautomattivähennyksen tilannetta. 

Peliautomaatteja karsitaan jo tällä viikolla

Peltokorven mukaan jossain päin maata automaatteja poistuu jo tällä viikolla, mutta hän ei voi tarkentaa vielä missä. 

Veikkaus on ilmoittanut vähentävänsä tämän vuoden loppuun mennessä 3 500 peliautomaattia. Tällä hetkellä Veikkauksella on yhteensä 18 500 hajasijoitettua automaattia. Lisäksi hajasijoitetut automaatit tulevat pakollisen tunnistautumisen piiriin suunniteltua aiemmin, jo tammikuussa 2021.

Veikkauksen linjaus kuultiin joulukuussa. Jatkossa seitsemän peliautomaattia paikkaa kohden on enimmäismäärä. Luku seitsemän koskee hypermarketteja ja liikenne- ja huoltoasemia. 

– Konkreettisimmin ja näkyvimmin muutoksen tulee huomaamaan isoissa myyntipaikoissa. On mahdollista, että isoimmissa hypermarketeissa ja liikenneasemilla automaattien määrä saattaa jopa puoliintua nykyisestä.

Kaikkien muiden myyntipaikkojen, muun muassa pienempien kauppojen, kioskien ja ravintoloiden, enimmäismäärä laskee viiteen peliautomaattiin. 

Muutosten taustalla on viimekesäinen, Veikkauksen mainonnasta noussut kohu, jonka seurauksena yhtiö on joutunut tekemään korjausliikkeitä toiminnassaan. Peliautomaatteja karsimalla yhtiö pyrkii vastaamaan kritiikkiin peliongelmien ruokkimisesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Peltokorven mukaan Veikkaus tulee olemaan hyvissä ajoin yhteydessä kaikkiin niihin yrittäjiin ja kumppaneihin, joita muutokset tulevat koskemaan. 

– Me ollaan hyvin tarkasti jo kerrottu meidän kumppaneille ja yrittäjille näistä sijoituskriteereistä ja siitä millä tavalla ja millä aikataululla tullaan vähennyksiä tekemään, Peltokorpi sanoo. 

"Kauhulla tavallaan odotetaan"

Vaikka linjaus on kuultu, helsinkiläistä huoltoasemayrittäjää huolettaa henkilökohtaisen tiedon puute. Pakilan Teboililla on tällä hetkellä seitsemän pelikonetta, siis huoltoasemille sallittu enimmäismäärä. Silti kauppias Ellen Hinttala toivoisi suoraa tietoa Veikkaukselta, sillä pienelle yritykselle joka ikinen peliautomaatti on tärkeä tulonlähde. 

– Ei tiedä yhtään koska lähtee, montako lähtee, kuka sen päättää mitkä koneet lähtee. Mutta kauhulla tavallaan odotetaan, Hinttala kuvailee tilannetta yrittäjän näkökulmasta. 

Huoltoasema työllistää tällä hetkellä noin kymmenen ihmistä. Jos pelikoneita karsitaan, Hinttala tietää miten käy. 

– Jos tuosta noita vähennetään, niin joudun luopumaan yhdestä työntekijästä, sillä se (peliautomaatti) tuo paljon rahaa tähän paikkaan, hän arvioi.

Hinttala tuo myös esille sen, että Veikkauksen varoilla rahoitetaan runsaasti taidetta, kulttuuria ja urheilua. 

– Jos ihmisenä ja äitinä mietin sitä, että kun menen leikkikentälle ja se onkin maksullinen, niin onko se kiva? Tai jos uimahallireissu onkin kolme kertaa kalliimpi, kun ne rahat puuttuu sieltä kassasta, kauppias pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja