Veikka Gustafsson: Sherpa-kiipeilijät ovat aina suurimmassa vaarassa

Kokenut vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ei pidä Mount Everestin turmaa yllättävänä. Hänen mielestään ilmastonmuutos on muuttanut vuorikiipeilyä entistä riskialttiimpaan suuntaan. 

- Onnettomuus ei ollut yllättävä. Vuorikiipeilyyn liittyy aina riskejä. Reittejä valmistelevat paikalliset sherpa-kiipeilijät ovat suuremmassa riskissä lumivyöryalueilla, sillä he joutuvat  työnsä vuoksi viettämään siellä paljon aikaa.

Gustafsson muistuttaa, että vuorikiipeilyreiteillä on aina vaarallisempia kohtia, missä riskit ovat kovat:

- Näissä paikoissa pyritään olemaan minimaalinen aika:  juostaan tai koetetaan edetä muuten mahdollisimman nopeasti. Yksi mahdollisuus on edetä öisin, jolloin todennäköisyys lumivyöryille on pienempi.

Gustafsson tuntee turmapaikan

Gustaffson tuntee 5800 metrin korkeudella olevan jäätikköalueen, missä tuhoisa lumivyöry tänään sattui.

- Kyseisessä  paikassa pyritään kulkemaan keskellä jäätikköä - näin ollaan reunoilta nousevilta lumivyöryiltä turvassa.  Reitin yläpäässä joudutaan siirtymään jäätikön toiselle puolelle, missä riskejä aiheuttaa suuri jäämassa.

Gustaffsonin mukaan lumivyöryjä voi ennakoida.

- Kokenut kiipeilijä havaitsee paljaalla silmällä, mikäli edessä on niin sanottu. negatiivinen sherakki, jonka painopiste on jo kaatumisen puolella. Luulen, että tämänpäiväisessä turmassa juuri tällainen sherakki on lähtenyt liikkeelle ja haudannut suuren osan Khumbun jäätikön yläosan reitistä. 

Ilmastonmuutos lisää lumivyöryriskiä


Ilmastonmuutos on Gustaffsonin mukaan lisännyt lumivyöryjen riskiä.

- Itse olen konkreettisesti voinut todeta sen muutaman kymmenen vuoden aikana. Erityisesti Khumbu-jäätikön kaltaiset paikat ovat muuttuneet rikkinäisemmiksi ja entistäkin vaarallisemmiksi.

Joillain alueilla jäämäärän väheneminen tekee etenemisestä riskialttiimpaa.

-Kun jäätä on vähemmän, se ei enää sido itseään, vaan jäälautoista tulee irtonaisia eivätkä ne pysy paikallaan paljaassa kalliopinnassa. 

Lue myös:

    Uusimmat