Mainos

Vehnän hinta korkealla, myös saatavuus hankalampaa

Vehnän hinta maailmanmarkkinoilla on noussut korkeimmalle kahteen vuoteen Venäjän eilisen viljanvientikieltopäätöksen jälkeen. Venäjän vilja-aitassa oli yhtä kuivaa viimeksi 1800-luvulla. Niinpä pääministeri Vladimir Putin ilmoitti eilen viljanvientikiellosta, toistaiseksi vuoden loppuun asti.

Markkinoiden hermostuneisuudesta huolimatta maailmaa ei uhkaa ainakaan vielä vuoden 2008 kaltainen ruokakriisi, sanoo YK:n ruokajärjestö FAO.

Venäjän kieltopäätöksessä on kyse sisäpolitiikasta. Samaa mieltä on MTK:n tutkimuspäällikkö Johan Åberg.

- Tämä on hyvin pitkälti sisäpoliittinen päätös. Venäjällä pelätään viljan ja leivänhinnan nousua, ja siksi halutaan rauhoittaa kotimarkkinoita vientikiellolla. Siinä jää aikaa katsoa, millainen sato tulee.

Kehitysmaista muun muassa Egypti ja Bangladesh tuovat paljon viljaa Venäjältä. Ne saattavat joutua etsimään muita markkinoita venäläisviljaa korkeammalla ostohinnalla. Vilja ei kuitenkaan lopu, sillä kahtena viime vuotena maailmalla on korjattu varastoihin runsaat sadot. Myös Kiinalla ja Intialla on varastoissaan viljaa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla suurtuottajat kuten Argentiina ja Australia korjaavat satonsa vasta loppuvuodesta. Hinnanmuodostukseen vaikuttavat sääolot maissa. Hinnat noussevat lisää, jos tuottajamaiden hallitukset asettavat lisää vientikieltoja ja ostajamaat hamstraavat paniikinomaiseesti varastoihinsa viljaa.

Katso Janne Hopsun juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.