Mainos

Vedrine: Itävallan äänivalta EU:ssa vaarassa

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine sanoo, että EU voi perua väliaikaisesti Itävallan äänioikeuden, jos Itävallan uuteen hallitukseen tulee mukaan äärioikeistolainen Vapauspuolue ja hallitus toistuvasti rikkoo EU:n hyväksymiä demokraattisia periaatteita.

Hubert Vedrine, Ranskan ulkoministeri


Vedrine huomautti ranskalaisen tv-aseman haastattelussa, että EU:n peruskirja antaa mahdollisuuden äänioikeuden menetykseen, jos jäsenmaa toistuvasti rikkoo unionin periaatteita. Vedrinen mukaan Itävallan presidentillä Thomas Klestilillä on nyt ratkaisun avaimet käsissään, kun konservatiivinen Kansanpuolue (ÖVP) ja Jörg Haiderin johtama äärioikeistolainen Vapauspuolue (FPÖ) myöhään tiistaina pääsivät sopimukseen hallituksen muodostamisesta.

Vedrinen näkemyksen mukaan uusien parlamenttivaalien järjestäminen ei ratkaisisi Itävallan tilannetta, vaan saattaisi vain pahentaa asiaa. Asiantuntija-arvioiden Haiderin asema saattaisi uudessa äänestyksessä vahvistua entisestään. Uutiskanava CNN:n haastattelussa Vedrine sanoi, ettei Ranska harkitse pakotteita Itävaltaa vastaan.

-Me emme puhu pakotteista, emmekä varsinkaan taloudellisista pakotteista, ulkoministeri sanoi.

Itävallan hallitusratkaisu presidentin päätettäväksi

Haider, Jörg

Konservatiivisen Kansanpuolueen ja äärioikeistolainen Vapauspuolueen oli määrä tänään pyytää Itävallan liittopresidenttiä Thomas Klestiliä hyväksymään myöhään eilen syntynyt hallitusratkaisu. Puolenpäivän aikaan ei ollut kuitenkaan vielä tiedossa, milloin Klestil mahdollisesti tapaa hallitussopimuksen neuvotelleet Kansanpuolueen Wolfgang Schüsselin ja Vapauspuolueen Jörg Haiderin.

Syntyessään uusi hallitus katkaisisi Itävallassa vuosikymmeniä jatkuneen sosiaalidemokraattien johtamien hallitusten sarjan. Samalla natsimielisenä pidetyn Jörg Haiderin Vapauspuolueen nousu hallitukseen uhkaa eristää Itävallan kansainvälisissä yhteyksissä. Itävallan edellisen hallituksen sisäministerin, sosiaalidemokraattien Karl Schlöglin mielestä Itävallassa pitäisi järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit. Liittopresidentti Klestil voi halutessaan päättää tällaisten vaalien järjestämisestä.

-Äänestäjät tietävät nyt tismalleen, kuka liittoutuu ja kenen kanssa, mikä muuttaisi varmasti monien äänestäjien käyttäytymistä, Schlögl ennusti. Vaaleihin saakka paras ratkaisu olisi Itävallalle sosiaalidemokraattien johtama vähemmistöhallitus, Schlögl kaavaili.
(STT-Reuters-AFP)

Itävaltalaisen der Standard-lehden sivuilla hallituskuvioita käsitellään perusteellisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.