Vedonlyöntiskandaalissa väitteitä pelaajien uhkailusta ja kiristämisestä

Jalkapallon vedonlyöntiskandaalissa epäiltyjä pelaajia on saatettu kiristää, uhkailla ja painostaa mukaan rikolliseen toimintaan, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Rovaniemeläisen RoPS:n johtokunnan puheenjohtaja Risto Niva myöntää, että väitteissä on perää.

- Olen keskustellut useimpien pelaajien kanssa silloin, kun heidän sopimuksiaan purettiin. On mahdollista, että osa heistä on vähän väkisin otettu tähän kuvioon.

Kansainvälisen jalkapallojärjestön Fifan turvallisuusjohtaja Chris Eaton muistuttaa, että kyse on erittäin vakavasta rikollisuudesta.

- Me emme saa olla sinisilmäisiä. Väkivalta ja uhkailu ovat näiden rikollisten työvälineitä. Kuvioon kuuluu tyypillisesti pelaajien, toimitsijoiden ja heidän perheidensä uhkaamista.

Niva myöntää pitävänsä köyhistä oloista Suomeen tulleita pelaajia osittain itsekin uhreina. Siihen sympatia päättyykin.

- Jos he ovat ottaneet rahaa vastaan muulta taholta kuin työnantajaltaan, kyllä he silloin ovat syyllisiä. Ovatko he sitten rahan vastineeksi manipuloineet pelituloksia, se selviää aikanaan todennäköisesti tuomioistuimessa.

Perumal ei kommentoi epäilyjä

Rovaniemellä tutkintavankeudessa pidettävä singaporelainen Wilson Raj Perumal viestitti rovaniemeläisen asianajajansa välityksellä, että hän ei halua kommentoida rikosepäilyjä millään tavalla.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan Perumal on ollut kuulusteluissa yhteistyöhaluinen ja yrittää välttää siirron kotimaahansa Singaporeen. Siellä häntä odottaisi viiden vuoden tuomio poliisin pahoinpitelystä. Hänen kiinniottonsa lentokentällä ei ollut sattumaa, vaan seurannan tulosta.

Poliisiviranomaiset ja Fifa olivat olleet hänen jäljillään pitkään.

- Hän on yrittäjä, joka on työskennellyt tässä bisneksessä omaan lukuunsa jo pitkään. Hän on näissä kuvioissa erittäin tuttu hahmo, Eaton kuvailee.

Perumalia kuvataan kovaotteiseksi, ns. keskitason mieheksi vedonlyöntihuijareiden keskuudessa. Hänen epäillään tekevän yhteistyötä kiinalaisten rikollisjärjestöjen kanssa.

Perumal on liikkunut aktiivisesti eri puolilla maailmaa. Hänet nähtiin muun muassa Etelä-Afrikassa jalkapallon MM-kisoissa. Perumalin epäillään yrittäneen luoda turnauksessa suhteita pelaajiin.

Juttu pakettiin vapun aikoihin

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Jukka Lakkala ei kommentoi epäilyjä kiristämisestä ja uhkailusta. Lakkalan mukaan RoPS:n ja AC Oulun pelaajien osalta tutkinta on loppusuoralla.

Tavoittena on saada juttu syyttäjälle vapun tienoolla. Tutkintavankeudessa olleet pelaajat ovat nyt vapaalla, mutta matkustuskiellossa.

- Nämä pelaajat ovat eräänlaisessa pattitilanteessa. Pyrimmekin siihen, että eri organisaatiot pystyisivät hoitamaan asian nopeasti eteenpäin.

Tamperelaisen TamUn vastaanottamaa 300 000 euron rahasummaa ei Lakkalan mukaan tutkita - ainakaan vielä.

Yksi ei suostunut lähtemään RoPS:n talosta

Tällä hetkellä RoPS:n entiset pelaajat majoittuvat Rovaniemen kaupungin laitamilla sijaitsevassa motellissa - yhtä pelaajaa lukuunottamatta.

Johtokunnan puheenjohtajan Risto Niva kertoo, että toinen georgialaisveljeksistä ei ole suostunut muuttamaan pois kaupungin keskustassa sijaitsevasta kiinteistöstä, joka on RoPS:n omistuksessa.

- Emme nyt häntä väkisinkään sieltä ole halunneet häätää.

Nivan mukaan hän ei tiedä, kuka huolehtii pelaajien majoittamisesta tällä hetkellä. RoPS:n pussista kuluja ei kuitenkaan makseta.

- Ilmeisesti oikeuslaitos ja kaupunki ovat järjestäneet tätä majoitusta, Niva sanoo.

45 minuuttia -ohjelma tavoitti kolme rikoksesta epäiltyä jalkapalloilijaa Rovaniemen kaupungilla. He kieltäytyivät haastattelusta. Heidän mukaansa poliisi on kieltänyt heitä kommentoimasta tutkintaa. Miehet kertoivat, että aika kuluu nyt vain odottaen.

Lue myös:

    Uusimmat