Vedonlyöntifirmoilla erikoisia suosikkeja Nobelin rauhanpalkinnon voittajiksi: Kim Jong-Un ja Donald Trump listojen kärkipäässä

Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden kieltoa ajavalle ICAN-järjestölle 5:43

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään perjantaina Oslossa jollekulle 331 ehdokkaasta. Pitkä lista ehdokkaista on tiukasti salattu. Se ei kuitenkaan ole estänyt vedonlyöntiyhtiöitä avaamasta kohteita rauhanpalkinnon voittajaan liittyen.

Video: Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto jaettiin ydinaseita vastustavalle ICAN-järjestölle.

Viisihenkinen Nobel-komitea jakaa palkinnon yhdelle ehdokkaalle 216 henkilön ja 115 organisaation listalta.

Palkinnon saajasta voi lyödä vetoa usealla kansainvälisellä vedonlyöntiyhtiöllä.

Vedonlyöntikertoimia kokoavan Oddscheckerin mukaan pienimpiä kertoimia tarjotaan yllättäville ehdokkaille.

Listoilla: Kim ja Moon, Trump, Merkel...

Usea vedonlyöntifirma antaa pienimmät kertoimet Pohjois-Korean ja Etelä-Korean valtionpäämiehille Kim Jong-Unille ja Moon Jae-Inille.

Perusteluja palkinnolle voisi hakea johtajien historiallisesta tapaamisesta, jossa julistettiin rauhaa Korean niemimaalle vuosikymmenten vihanpidon jälkeen. Edes osittain Pohjois-Korean diktaattorille myönnettävä rauhanpalkinto olisi kuitenkin taatusti monet asiantuntijat ällikällä yllättävä veto.

Listan kärkipäässä on myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Hänelle palkintoa on toivonut yhdysvaltalaisten tukijoiden ohella myös juuri Etelä-Korean Moon Jae-In, joka on kehunut Trumpin roolia Korean rauhanprosessissa.

Lisäksi palkintoa on spekulaatioissa aseteltu esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkelille, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle sekä venäläiselle kriittiselle sanomalehdelle Novaja Gazetalle.

Viime vuosina voittajia Kolumbiasta ja Tunisiasta

Monena vuonna palkinto on jaettu länsimaissa tunnettujen korkeimman tason vaikuttajien ulkopuolelle.

Tällaisia ehdokkaita vedonlyöjien listoilla ovat esimerkiksi irakilainen jesidi-ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad, saudiarabialainen aktivisti Raif Badawi sekä naisten oikeuksien puolesta puhunut kongolainen Denis Mukwege.

Ehdokkaiden lista on kuitenkin niin pitkä, että palkinto voi mahdollisesti mennä myös täysin odottamattomalle ehdokkaalle.

Viime vuosina Nobelin rauhanpalkinnon ovat voittaneet ydinaseita vastustava ICAN-järjestö, entinen Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos sekä Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti.

Lue myös:

    Uusimmat