Mainos

Vedensaannilla yhteys tasa-arvoon kehitysmaissa

Tyttöjen ja naisten vedenhakumatkat ovat niin pitkiä, että aikaa ei jää koulun käyntiin. Näin ollen tytöt putoavat koulusta.

Puhtaan veden helpompi saanti kehittää kehitysmaiden sukupuolista tasa-arvoa, asiantuntijat sanoivat Tukholman Vesiviikolla.

Asiantuntijoiden mukaan sadattuhannet tytöt ja naiset joutuvat kävelemään tunteja joka päivä hakeakseen perheelleen puhdasta vettä. Aikaa ei jää paljon muuhun, ja esimerkiksi tyttöjen koulunkäynti kärsii.

- Nigerin kaltaisissa maissa veden hakemiseen menee jopa neljä tai viisi tuntia. Sellainen työmäärä tarkoittaa, että tytöt usein putoavat koulusta, Unicefin vesi-, ympäristö- ja hygienia-asioista vastaavan osaston johtaja Vanessa Tobin sanoi sunnuntaina päättyneen vesikonferenssin jälkeen.

Myös kunnollisten saniteettitilojen puuttuminen heikentää tasa-arvoa. Lesothon luonnonvaraministerin Mamphono Khaketlan mukaan etenkin teini-iässä olevat tytöt kärsivät saniteettitilojen puutteesta. Hänen mukaansa tytöt saattavat kuukautisten alettua olla poissa koulusta viikon joka kuukausi, koska saniteettitiloja ei ole.

Unicefin tilastojen mukaan vain alle puolessa maailman kouluista on kunnolliset saniteettitilat.

YK:n mukaan helpompi vedensaanti antaa naisille myös enemmän valtaa.

- Kun naisilla on vettä, he voivat osallistua koulutukseen, kehittää lastenhoitoa ja osallistua tulonhankintaan, Marcia Brewster YK:sta sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.