Mainos

Vedenpinnat tulvakorkeuksiin lähes koko maassa

Vedenkorkeudet ovat monin paikoin kevättulvakorkeuksissa. Hyydetulvien riski on suuri, jos sää nyt kylmenee.

Poikkeuksellisen lämmin sää ja runsaat vesisateet ovat nostaneet vedenpintoja suuressa osassa maata.

Ympäristökeskuksesta kerrotaan, että järvet ovat piripintaan saakka täynnä lähes joka paikassa Lappia lukuun ottamatta. Vedenkorkeudet ja jokien virtaamat ovat monin paikoin kevättulvakorkeuksissa ja ylikin.

Satakunnassa tulva on jo aiheuttanut vahinkoja lähinnä kesämökeille ja teille. Ympäristökeskus varoittaa hyydetulvien riskin olevan suuri, jos sää kylmenee. Ranta-asukkaita kehotetaan nostamaan laiturit ja veneet suojaan ennen pakkasia.

Vettä on viimeisimmän kuukauden aikana satanut tavallista enemmän koko maassa. Muutamin paikoin sadetta on saatu yli kolminkertaisesti keskimääräiseen sademäärään verrattuna. Eniten on satanut Satakunnassa, Lounais-Suomessa, Perämeren rannikolla ja Vuoksen vesistön pohjoisosassa.

Vedenpinnat ovat nousseet sateisimmilla alueilla muun muassa Kyrönjoessa, Siikajoessa ja Kalajoessa noin kaksi metriä. Karvianjoen vesistöalueeseen kuuluvassa Isojärvessä vesi on korkeammalla kuin 46 vuoteen tähän aikaan vuodesta.

Myös monet maan etelä- ja keskiosan säännöstellyt järvet ja tekoaltaan ovat lähellä ylärajojaan.

-Suomessa joudutaan ilmaston lämpenemisen vuoksi varautumaan kevättulvien lisäksi myös talvi- ja kesätulviin, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Talvella tulvan voi aiheuttaa melko pienikin sademäärä, koska haihdunta on olematonta ja kaikki vesi menee suoraan jokiin ja järviin. Vehviläisen mukaan suurin tulvariski siirtyy keskelle pimeintä vuodenaikaa, jos sataa vettä eikä mikään haihdu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.