Mainos

Vedenkäsittelyssä kokeillaan uutta tekniikkaa Espoossa

Espoon vesilaitoksella kokeillaan parhailaan uutta vedenkäsittelytekniikkaa, nanosuodatusta. Sillä voidaan parantaa merkittävästi veden laatua. Nykyinen vedenkäsittelytekniikka ei aina pysty täyttämään talousveden laatuvaatimuksia. Ongelmina ovat veden humuspitoisuus ja mikrobien jälikasvu jakeluverkostossa.

Nanosuodatuksessa käsiteltävä raakavesi johdetaan suurella paineella puoliläpaisevan kalvon läpi, johon epäpuhtaudet jäävät.

Suomessa on totuttu juomaan suhteellisen puhdasta vettä. Hanoista loriseva vesi valmistetaan sekä pinta- että pohjavedestä. Normaalisti raakavesi joudutaan johtamaan puhdistusprosessin kautta, jossa veden laatua ja ulkonäköä parannetaan.

Kun perinteiset menetelmät eivät enää riitä, kysymyksen voi tulla nanosuodatus, joka nanokalvonsa ansiosta pystyy puhdistamaan veden entistä paremmin. Talousveden ogelmina ovat olleet mikrobien jälkikasvu jakeluverkostossa, puhdistuksessa syntyvät haitalliset yhdisteet ja veden humuspitoisuus.

Suomessa nanosuodatus on vasta kokeiluasteelle, mutta esim Norjassa on jo nanosuodatuslaitoksia ja samanlaisia rakennetaan parhaillaan Ranskassa ja Ruotsissa.
(MTV3/Sirkka-Liisa Mannerkoski)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.