Vedenalaisen valvonnan asiantuntija: Venäjän sukellusvene Ruotsin vesillä täysin mahdollinen

Puolustusvoimien vedenalaisen valvonnan kehittämisestä aiemmin vastannut komentaja evp. Jyrki Berner, miten todennäköisenä pidät sitä, että Venäjän minisukellusvene olisi nyt käynyt Tukholman saaristossa?

– On täysin mahdollista, että venäläiset kävivät siellä minisukellusveneellä. Kyse olisi joko tiedustelusta tai Ruotsin valvonnan testaamisesta.

Jos sukellusvene on uponnut tai sen on annettu upota Tukholman saaristoon, kykenisikö Ruotsi löytämään sen?

– Tämä riippuu siitä, miten tarkasti alus on paikallistettu niiden signaalien perusteella, joita sieltä on joidenkin tietojen mukaan saatu. En ymmärrä, miten sukellusvene ei ruotsalaisten erittäin hyvillä välineillä löytyisi. He kykenevät löytämään miinat, ja ne sentään ovat paljon pienempiä kuin sukellusvene.

Ruotsalainen sotilastutkija arvioi, että sukellusvene on saattanut laskea Ruotsin saaristoon miinoja.

– Syvän rauhan aikana ei ole realistista ajatella, että vieraan maan sukellusvene veisi saaristovesiin miinoja. Pidän ajatusta näissä olosuhteissa aivan järjettömänä.

Millainen rooli säiliöaluksella voisi olla sukellusveneen saattajana?

– Eräs tavoite olisi, että pinta-aluksen voimakkaat moottoriäänet peittävät mukana kulkevan sukellusveneen signaalit. Lisäksi säiliöalus voisi antaa tukihuoltoa sekä polttoaine- ja muonatäydennystä.

Millainen on mahdollisuus sille, että Venäjän sotilasoperaatio tapahtuisi " sooloiluna ", josta maan johto ei ole tietoinen?

– Venäjä on iso maa ja siellä on isot toleranssit. Kun Kosovon sota päättyi, Venäjän asevoimat otti haltuunsa Pristinan lentokentän Venäjän poliittisen johdon siitä etukäteen tietämättä. Vastaavasti kävi Suomen ilmatilan loukkausten kanssa vuonna 2005. Koska Suomen puolella kävivät meri-ilmavoimien koneet, Venäjän ilmavoimat tai rajavartijat eivät tienneet asiasta mitään.

Pystyvätkö Suomen Puolustusvoimat havaitsemaan, jos sukellusvene tunkeutuu maamme merialueelle?

– Ruotsilla ja Suomella on samantyyppinen valmius vedenalaisessa valvonnassa. Konsepti on se, joka Suomella oli talvi- ja jatkosodan ilmavalvonnassa: ilmatorjuntaa ei tarvita siellä missä vihollisen koneet lentävät, vaan siellä mihin ne eivät missään tapauksessa saa lentää. Suomi kykenee valvomaan merialueensa avainkohteita, ei aukottomasti koko merialuetta. 

Lue myös:

    Uusimmat