Mainos

Vedenalaisen meriluonnon kartoitus käyntiin

Suomen merialueiden vedenalaisen maailman laajamittainen kartoitus on alkamassa. Koko Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuisen työn on arvoitu kestävän kymmenisen vuotta.

Suomen rannikkoalueiden vedenalainen maailma kartoitetaan ympäristöministeriön käynnistämässä kansallisessa Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa eli VELMU:ssa. Näin laaja kartoitus tehdään nyt ensimmäistä kertaa.

- Vedenalaisen luonnon tutkimuksista on hyötyä, kun alueella suunnitellaan esimerkiksi rakennus- ja suojelutoimia, kertoo merigeologian dosentti Aarno Kotilainen Geologian tutkimuskeskuksesta.

Käytännön työ on aikaa vievää ja kallista, sillä kartoituksessa käytetään tutkimusaluksia, sukeltajia ja uusinta tietoteknistä osaamista.

Viime vuonna aloitettiin hankkeen pilottiprojekti Saaristomerellä ja sen alustavien tulosten mukaan merenpohja on alueella paitsi biologisesti, myös geologisesti hyvin monimuotoista.

Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma toteutetaan rannikolla porrastetusti viidellä merialueella ja se on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2012.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 19.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.