Mainos

Väyrysen nimi esillä ministeriruletissa

Keskusta päättää kahdeksan ministerisalkkunsa kantajat huomenna. Ministeriryhmään on luvattu ottaa yhtä paljon naisia ja miehiä.

Keskustan veteraanipoliitikolla Paavo Väyrysellä saattaa sittenkin olla mahdollisuuksia nousta ministeriksi. Keskustan salkkujen jaon valmistelussa on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona, että Väyrysestä tehtäisiin maatalousministeri. Ratkaisevaa on, yltääkö hän huomenna myös pääministeri Matti Vanhasen ehdokasdlistalle.

Väyrynen ei ole esittänyt kansanedustajan valtakirjaansa tarkastettavaksi, koska se merkitsisi eroa EU-parlamentin jäsenyydestä. Hän on vaatinut ensin selvyyttä siitä, millaisia tehtäviä kotimaan politiikassa on tarjolla.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen ilmoitti heti vaalien jälkeen, että hänen tavoitteensa on joustava siirtyminen pois EU-parlamentista. Riittävän merkittäviksi posteiksi hän ilmoitti valtioneuvoston jäsenyyden tai eduskunnan varapuhemiehen paikan.

Salkkukaavailussa on Väyrysen eduksi luettu pitkä kokemus, EU:n ja keskustan kentän tuntemus sekä taito puolustaa ja selittää maanviljelijöille joskus hyvinkin vaikeita ratkaisuja. Väyrynen on ollut viimeksi hallituksessa vuonna 1993 ulkoministerin tehtävässä.

Toinen vaihtoehto ministeriruletissa olisi, että Juha Korkeaoja jatkaisi maa- ja metsätalousministerinä. Tätä puoltaisi tukineuvottelujen keskeneräisyys.

Hyssälästä kaavaillaan STM:n ykkösministeriä

Keskustan kahdeksalle salkulle nimetään kantajat huomenna puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Sitä edeltää tavanmukainen kuhina, jossa ministereiksi tarjotaan avokätisesti eri piirien ehdokkaita. Tapana on kuitenkin ollut, että tulevan pääministerin esittämällä listalla on hyvin suuri painoarvo.

Ennen kokousta on varmaa vain se, että Matti Vanhanen johtaa nimeään kantavaa kakkoshallitusta. Lisäksi keskustan ministeriryhmään on luvattu ottaa yhtä paljon naisia ja miehiä.

Varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi on vahva ehdokas ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Hän on hoitanut tehtävää aiemmin Paula Lehtomäen äitiysloman aikana. Lehtomäestä kaavaillaan nyt ympäristöministeriä.

Kauppa- ja teollisuusministerinä jatkaa todennäköisesti Mauri Pekkarinen, jonka salkku paisuu vuodenvaihteen jälkeen. Uudeksi titteliksi tule työ- ja elinkeinoministeri. Sosiaali- ja terveysministeriksi on joissakin ennakkoarvioissa soviteltu Anu Vehviläistä, mutta tämän vaihtoehdon edelle noussee nykyisen peruspalveluministerin Liisa Hyssälän jatko hallituksessa ainakin jonkin aikaa STM:n ykkösministerinä.

Kunta- ja hallintoministerin paikka saattaa periytyä Hannes Manniselle, ellei Vehviläinen tule kysymykseen. Vehviläisen nimeä pyöritellään myös liikenneministeriä valittaessa. Muut ehdokkaat ovat Mika Lintilä ja Markku Laukkanen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.