Mainos

Väyrynen vahvistaisi neuvostojen asemaa EU:ssa

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vahvistaisi Eurooppa-neuvoston ja ministerineuvoston asemaa Euroopan unionissa.

Väyrysen mielestä EU:n puheenjohtajuusjärjestelmään tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Kaleva-lehden haastattelussa hän ehdottaa, että Eurooppa-neuvoston ja ministerineuvostojen puheenjohtajien tehtävät kestäisivät kerrallaan 2,5 vuotta ja niitä kierrätettäisiin jäsenvaltiosta toiseen. Väyrysen mallissa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana eli EU-presidenttinä toimisi vuorollaan jäsenmaan istuva valtion- tai hallituksen päämies.

EU:n tulevaisuuskonventin esityksessä Väyrynen pitää ongelmallisena sitä, että EU:n presidentistä on rakennettu erillistä instituutiota. Europarlamentaarikko myös kritisoi Suomen nykyistä ja entistä hallitusta EU:n tulevaisuustyöstä.

- Ulkopuoliseen EU-presidenttiin ei olisi konventissa välttämättä menty, jos Suomi olisi ollut hyväksymässä sen periaatteen, että Eurooppa-neuvoston ja ministerineuvostojen asemaa vahvistetaan.

Väyrynen patistaa hallitusta pohtimaan vakavasti ehdotustaan. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ehdotti jo vuosi sitten keväällä vastaavanlaista puheenjohtajuusmallia.

EU:n yhteisestä puolustuksesta Väyrynen arvioi, että sen kehittäminen on realiteetti, jota Suomen ei pidä vastustaa. Hän ei kuitenkaan veisi Suomea EU:n puolustusytimeen, vaan säilyttäisi maamme sotilaallisesti liittoutumattomana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.