Mainos

Väyrynen vääntää vielä Venäjän kanssa

Ministeri Paavo Väyrynen uskoo, että korotetuista raakapuun tuontitulleista löydetään tyydyttävä ratkaisu. Siitä riippuu Venäjän pääsy maailman kauppajärjestön jäseneksi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen uskoo neuvotteluratkaisun syntymiseen Suomen ja Venäjän välille puutulleista syntyneessä kiistassa.

Väyrysen mukaan Venäjän pääsy maailman kauppajärjestö WTO:hon riippuu puutullikysymyksen ratkaisemisesta.

Väyrysen mukaan asiassa päästään vielä sopuratkaisuun:

- Se vaatii sitä, että meillä on kärsivällisyyttä keskustella ja neuvotella Venäjän kanssa ja tukea toisaalta komission ponnisteluja. Kaikki järkisyyt puhuvat sen puolesta, että tulliasiassa löydettäisiin meitä tyydyttävä ratkaisu. Se auttaisi Venäjän pääsyä WTO:hon, mikä on kaikkien kannalta, ennen muuta Venäjän kannalta tärkeää, Väyrynen sanoo.

Metsäteollisuus ry puolestaan varoittaa, että puun hinnan nousu saattaa aikanaan lopettaa puuntuonnin Venäjältä kokonaan.

- Koivukuidulla ei ole Venäjällä mitään vaihtoehtoista käyttöä kuin vienti Suomeen. Korjuuyrityksiä on jo mennyt konkurssiin, ja kun heiltä loppuu puunvienti Suomeen ja Ruotsiin ja Baltian maihin, niin Venäjän luoma infrastruktuuri on vaarassa romahtaa, jolloin tavoite saada sellu- ja paperitehtaita siirtyy aina vain kauemmas, sanoo Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Anne Brunila.

Venäjän pääministeri Mihail Fradkov sanoi eilen Suomen-vierailullaan, että korotetut raakapuun tullimaksut otetaan käyttöön suunnitellusti.

(MTV3)

EK ratkaisisi Venäjän puutullit WTO-neuvotteluissa

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii, että Venäjän WTO-neuvotteluissa ratkaistaan Suomen kannalta tärkeät puun vientitullit. Lisäksi järjestö haluaa ratkaisun myös Venäjän rautateiden kaksoistariffeihin.

Toimitusjohtaja Leif Fagernäs toivoo, että Suomi pitää kumpaakin kysymystä edelleenkin esillä sekä EU-tasolla että Venäjän kanssa käytävissä kahdenkeskeisissä keskusteluissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.