Mainos

Väyrynen tallettaisi markat kriisivarastoon

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ehdottaa vuodenvaihteessa käytöstä poistuvien markkojen tallettamista kriisivarastoon. Hän arvioi Euroopan unionin olevan ajautumassa tilanteeseen, jossa erityisesti rahaliiton tulevaisuus saattaa joutua vaakalaudalle.

Toinen peruste markkojen säästämiselle on Väyrysen mukaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuista alkanut maailmanlaajuinen kriisi. EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka joutuu kovalle koetukselle, eivätkä jäsenmaat tule olemaan samaa mieltä siitä, kuinka näihin haasteisiin on vastattava. Nämäkin ristiriidat saattavat murentaa koko unionia.

Väyrynen muistuttaa viikonvaihteessa Ilkassa, Karjalaisessa ja Lapin Kansassa julkaistussa kolumnissaan, että muutama vuosi sitten Suomen Pankissa suunniteltiin markkojen varastoimista. Nyt on varautuminen kriisiaikoihin kuitenkin Väyrysen mielestä entistä ajankohtaisempaa.

Väyrysen mukaan järkisyyt puhuvat sen puolesta, ettei paneurooppalaiseksi laajentuva unioni voi jatkaa kehittymistä ylikansalliseksi liittovaltioksi, vaan siitä täytyy muodostaa itsenäisten valtioiden liitto. Unionin kehityspäätöksiä pohjustavan konventin eli valmistelukunnan kokoaminen näyttää Väyrysen mielestä olevan kuitenkin tiukasti federalistien käsissä. Sen toimeksianto ja kokoonpano pyritään rakentamaan sellaisiksi, että tulevalle hallitusten väliselle konferenssille esitetään vain yhtä vaihtoehtoa.

Väyrynen haluaisi konventin esittävän mallin, jossa EU:n johtavana toimielimenä, Euroopan "hallituksena" ei olisi ylikansallinen ja EU-parlamentin luottamuksen varassa toimiva komissio. Ylin toimeenpanovalta tulisi olla jäsenvaltioiden edutajista koostuvalla ministerineuvostolla, jonka jäsenet ovat vastuussa oman maansa kansallisille parlamenteille.

Jos unionia yritetään väkisin valaa ylikansallisen liittovaltion muottiin ja jos laajeneminen toteutuu yhdellä suurella rysäyksellä, seurauksena voisi Väyrysen arvion mukaan olla EU:n hajoaminen. Rahaliitto saattaisi silloin olla ensimmäisenä vaaravyöhykkeessä.

(MTV3-STT)

13:02

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.