Mainos

Väyrynen rakentaisi Vuotoksen ja Kollajan poikkeuslailla

Keskustan puheenjohtajuutta tavoitteleva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen arvostelee hallituksen energiapakettia vesivoimarakentamisen ja turpeenpolton laiminlyönnistä.

Väyrynen katsoo, että kilpailija ja puolueveli elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on "unohtanut" uusiutuvan energian paketistaan mahdollisuuden merkittävään vesivoimarakentamiseen.

Väyrysen mukaan Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaat pitäisi rakentaa poikkeuslailla. Nyt eduskunnan käsittelyssä oleva vesilakiuudistus ei Väyrysenkään näkemyksen mukaan avaa mahdollisuutta altaiden rakentamiseen.

Väyrysen mukaan uudistuksen yhteydessä sovittiin Pekkarisen johdolla tehtävästä valmistelutyöstä, jossa otetaan huomioon ilmastopoliittiset ja tulvasuojelunäkökohdat.

- Ja tämä valmistelu tähtäisi siihen, että voitaisiin säätää erillislait Kemijoen ja Iijoen rakentamisesta. Nyt en ole kuullut moneen kuukauteen tästä valmistelusta mitään. Ja kun tässä energiapaketissa ei ole näitä hankkeita, herää kysymys, onko tämä valmistelu nyt sitten käynnissä vai ei.

Väyrysen mielestä Vuotoksen alueella ei ole mitään sellaisia luontoarvoja, joita ei olisi muualla Lapissa. Allas tarvittaisiin myös tulvasuojelun vuoksi, jotta Rovaniemen kaupunki ei hukkuisi veteen, kun sateet ehkä lisääntyvät ilmastonmuutoksen edetessä, hän katsoo.

"Järkipuhe auttaa"

Vesivoimaa ja turpeenpolttoa lisäämällä voitaisiin Väyrysen mukaan ehkä selvitä yhden uuden ydinvoimalan rakentamisella. Hän haluaa, että keskustan puoluekokous ottaa selvän kannan tekoaltaat mahdollistavan erillislain säätämisen puolesta.

Niin ikään tavoitteeksi pitäisi ottaa uudelleen turpeen määritteleminen uusiutuvaksi tai hitaasti uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

- Jos olen itse pääministerinä, minulla on kyllä pääsy sitten sellaisiin keskustelupöytiin, joissa tätä hanketta voidaan toisessa hengessä käsitellä. Ja olen vakuuttunut siitä, että järkipuhe auttaa.

Väyrynen ei aio lannistua, vaikka "puolue-eliitti" on rankannut hänet vasta kolmannelle sijalle keskustan puheenjohtajakiertueen yhteydessä tehdyissä kyselyissä. Hän uskoo, että keskustan kentän ja puolueväen keskuudessa tilanne on toinen.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.