Mainos

Väyrynen: Rahat rekkaparkkeihin transito-maksuilla

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) helpottaisi Venäjän kauttakulkuliikenteen aiheuttamia ongelmia transito-maksuilla. Venäjän puutullikiistan yhteydessä ulkoministeriössä ideoituja maksuja pitäisi Väyrysen mielestä kantaa Venäjälle suuntautuvalta kauttakulkuliikenteeltä puutulleista riippumattakin.

Kauttakulkumaksuilla voitaisiin rahoittaa esimerkiksi rekkaparkkien rakentamista ja lievittää muita liikenteen aiheuttamia ongelmia. Väyrynen totesi asian kuuluvan koko hallitukselle. Hän sanoi tänään Helsingissä nostavansa asian esiin "kansalaisena ja riviministerinä".

- Kauttakulkumaksut pitäisi ottaa käyttöön joka tapauksessa. Kauttakulkuliikenne aiheuttaa ongelmia, ja on perusteltua, että se osallistuu myös niiden ratkaisemiseen, sanoi Väyrynen.

Tavaran kuljetukseen kytkettyä transitomaksua voitaisiin Väyrysen mukaan periä siitä riippumatta, onko kyse maantie- vai rautatieliikenteestä. Kauttakulkuliikenteen määrään ja arvoon nähden kontti- tai yksikkökohtainen transitomaksu olisi hänen mukaansa pieni rasite.

Ulkoministeriön selvityksen mukaan transitomaksun asettaminen on mahdollista. Se edellyttää kuitenkin kansainvälisten sopimusten ja EU-säännöstön mukaisen maksujärjestelmän kehittämistä.

Venäjän puutullikiistan ratkaisuaika alkaa Väyrysen mukaan käydä hyvin vähiin. Keskusteluissa ei Väyrysen tuloksettomaksi jääneen Moskovan matkan jälkeen ole tapahtunut edistystä.

Väyrynen keskustelee puutullikiistasta perjantaina Venäjän kanssa käytäviä WTO- ja puutullineuvotteluja vetävän kauppakomissaari Peter Mandelsonin kanssa. EU:n yleisten ja ulkosuhteiden asiain neuvosto kokoontuu Brysselissä valmistelemaan ensi viikolla Genevessä pidettävää WTO:n ministerikokousta.

Venäjän kanssa Väyrynen jatkaa keskusteluja ensi viikon lopulla. Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullina saapuu silloin Suomeen. Vierailun aikana käsitellään Väyrysen mukaan puutulleja, rajaongelmia ja Savonlinnan oopperajuhlien Rigoletto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.