Väyrynen: Kotimainen puu saatava liikkeelle

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) kaipaa Suomen metsäteollisuuteen talvisodan henkeä.

- Puukaupassa on ollut hiljaista. Se on aivan käsittämätöntä tilanteessa, jossa erityinen ponnistelu olisi tarpeen, Väyrynen sanoi MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä.

Kotimaisen tuotannon tarve korostuu, jos Venäjä toteuttaa kaavailemansa puutullien korotukset vuodenvaihteessa. Väyrysen mielestä ensi talvikauden raaka-aineet voisikin korvata talvisodan hengessä omalla tuotannolla.

Väyrynen ihmettelee Suomen kohtelua

Väyrynen neuvotteli eilen Moskovassa Venäjän talouskehitysministerin Elvira Nabiullinan kanssa. Neuvotteluissa ei kuitenkaan syntynyt läpimurtoa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.)

- On selvää, että puutullit eivät ole ministeri Nabiullinan käsissä, vaan niistä on päätetty ylemmällä tasolla. Siellä annetaan mahdolliset joustot, ja sellaisia ei nyt valitettavasti saatu.

Ulkoministeriön selvityksen mukaan metsäteollisuus voisi saada valtion tukea, jos puutullikorotukset toteutuvat. Rahat kerättäisiin rekkojen kauttakulkumaksuista. Niitä ei kuitenkaan käsitelty ministerien välisissä neuvotteluissa.

- Otin kyllä esille sen, että joudumme harkitsemaan valtion tukea. Tätä Nabiullina ei kommentoinut.

Väyrysen mukaan tullikorotusten uhka kohdistuu Suomeen voimakkaammin kuin muihin maihin.

- Kyllä me olemme ihmetelleet, että ystävällistä naapuria näin kohdellaan, Väyrynen kummastelee.

Ilmassa suomettumisen henkeä

Väyrysen mukaan puutulliasiassa pitää jatkaa tiukkoja neuvotteluja ja pitää naapuriin tiivistä yhteyttä.

- Suhteessa Venäjään ja EU:hun on ollut ilmassa suomettumisen henkeä. Tämä on vakava paikka.

Ulkomaankauppaministerin mielestä valtion tuen ja kotimaisen tuotannon suunnittelu eivät kuitenkaan merkitse periksiantamista.

- Nyt vain haetaan keinoja, joilla voidaan rakentaa vaihtoehto tilanteelle. Pidän todennäköisenä, että sopimus syntyy vuoden loppuun mennessä. Emme voi kuitenkaan odottaa siihen asti, joten tarvitsemme varmistavia tekijöitä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat