Mainos

Väyrynen korvaisi puutullitappiot rekkaruuhkarahoilla

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) on iskenyt uuden vaihteen silmään puutullikiistassa ehdottamalla puutullien ja Venäjälle suuntautuvan rekkaliikenteen tiemaksujen koplaamista yhteen.

Väyrynen kertoo ulkoministeriön selvittävän, voidaanko Venäjän puutullien metsäteollisuudelle aiheuttamia kuluja korvata varoilla, jotka saataisiin perimällä maksua Suomen kautta Venäjälle suuntautuvalta rekkaliikenteeltä.

Tällainen järjestely olisi ministerin mielestä perusteltu siitäkin syystä, että kauttakulkuliikenteestä aiheutuu valtiolle ja kunnille huomattavia kustannuksia. Väyrysen mukaan järjestelmä voisi tulla voimaan syksyllä.

Väyrynen kertoo Venäjän torjuneen Suomen toukokuisen kompromissiehdotuksen, joka koski koivupuun tuontia. Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullina ilmoitti asiasta Väyryselle puhelimitse eilen illalla.

Suomi esitti kompromissina, että sellu- ja paperiteollisuuden teollisuuden käyttöön tuleva koivukuitupuu olisi vapautettu vientitulleista.

Tilanne käymässä kestämättömäksi

Väyrysen mukaan Suomen pitää etsiä puutulliongelmaan vaihtoehtoisia ratkaisuja, sillä neuvottelut Venäjän WTO-jäsenyydestä etenevät perin hitaasti.

- Tilanne on niin vakava meidän metsäteollisuutemme kannalta, että kaikki vaihtoehdot täytyy selvittää, Väyrynen sanoo.

Venäjä on korottamassa puun vientitulleja ensi vuoden alussa 50 euroon kuutiolta, mikä lopettaisi käytännössä puun tuonnin Venäjältä. Tämän on pelätty johtavan sellu- ja paperitehtaiden sulkemiseen etenkin Itä-Suomessa.

Väyrynen ei ole huolissaan, että kauttakulkuliikenteelle asetettavat maksut veisivät työpaikkoja Suomen satamakaupungeista. Suomen satamissa riittää vilskettä, sillä Venäjän Itämeren satamat eivät vielä pitkään aikaan pysty hoitamaan kaikkea tarvittavaa tavaraliikennettä.

- Transitoliikenne on sellaista, että sille ei ole ainakaan nopeasti löydettävissä minkäänlaista vaihtoehtoista kanavaa. Ja lisäksi transitomaksut olisivat kuljetusten arvoon nähden mitättömän pieniä, Väyrynen laskee.

Metsäteollisuudessa oudoksutaan

Metsäteollisuus ry suhtautuu varauksella ulkoministeriön aikeeseen selvittää Venäjän puutullien korvausta transitomaksuilla. Toimitusjohtaja Anne Brunilan mukaan hanke on erittäin ongelmallinen monestakin syystä.

- On aika lailla epäselvää, onko EU-lainsäädännön puitteissa mahdollista maksaa tällaista kompensaatiota. Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö on jo aiemmin selvittänyt, ettei myöskään venäläisrekkojen tieliikennemaksuja voi yksipuolisesti toteuttaa, Brunila sanoo.

Metsäteollisuuden kanta on, että puutullikysymykseen pitää yhä ensisijaisesti hakea ratkaisua EU:n ja Venäjän välisissä WTO-neuvotteluissa. Myös kaikissa Suomen ja Venäjän keskinäisissä neuvotteluissa tulisi tukea kompromissiratkaisun syntymistä, Brunila korostaa.

Brunilan mielestä Venäjän kielteinen kanta Suomen esittämään koivupuun tullausjärjestelmään ei vielä tarkoita sitä, ettei tyydyttävän ratkaisun löytyminen koko kiistassa olisi mahdollista.

Vanhanen: Ideat vähissä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on erittäin pettynyt, että Venäjä vastasi kielteisesti Suomen ehdotukseen puutulliasiassa. Hän myöntää, että Suomella ovat nyt ideat vähissä. Hyvin todennäköistä hänen mielestään on, että nykyistä korkeammat puutullit tulevat voimaan ensi vuoden alusta.

Vanhasen mielestä on hyvä, että nyt kaikki viimeisetkin omatoimiset mahdollisuudet selvitetään. Selvitystyössä on kuitenkin ongelmia. Ensimmäinen kysymys on, että onko ylipäänsä mahdollista maksaa tukea teollisuudelle. Toinen ongelma on, että kysymys Eurooppa-teiltä perittävistä maksuista on hyvin monimutkainen.

Jo aiemmin mahdollisiin liikennemaksuihin ei ole löydetty ratkaisua. Ainoa tulos on ollut ns. rekkaparkki.

- Kaksi vuotta on oltu tosissaan, on haettu ratkaisuja, jotka voisivat tämän ongelman ratkaista. Kaikkein realistisin malli liittyi Venäjälle puolitoista kuukautta sitten jätettyyn ehdotukseen. Siihen saatiin eilen kielteinen päätös. Se oli erittäin valitettavaa. Nyt meillä alkavat olla ideat vähissä Venäjän suuntaan, hän kommentoi.

Puutullikysymys on ollut esillä tänään myös presidentin esittelyn yhteydessä lounaspöydässä Kultarannassa. Presidentti Tarja Halonen tapaa parin päivän kuluttua Venäjän uuden presidentin Dmitri Medvedevin. Puutullikysymys on yksi keskustelunaiheista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.