Mainos

Väyrynen ei tarkistuta valtakirjaansa

Paavo Väyrynen panttaa valintaansa eduskunnan ja EU-parlamentin välillä. Eduskunnassa ällistellään poikkeuksellista tilannetta.

Eduskunta on joutunut täysin uuden tilanteen eteen, kun keskustan kansanedustajaksi valittu Paavo Väyrynen kieltäytyy tarkastuttamasta valtakirjaansa. Väyrynen on pettynyt siitä, ettei keskustan eduskuntaryhmä nimennyt häntä ehdokkaakseen hallituksen muodostamisen jälkeen valittavaan pysyvään puhemiehistöön.

Väyrynen ei myöskään ole saanut mitään lupauksia ministerinsalkusta. Sen vuoksi hän on päättänyt, ettei ota toistaiseksi kansanedustajan tehtävää vastaan, mutta ei myöskään luovu siitä.

Eduskunnassa voi siten olla muutaman viikon ajan vain 199 kansanedustajaa.

Väyrynen aikoo tehdä valinnan kotimaan eduskunnan ja europarlamentin jäsenyyden välillä vasta hallitusneuvottelujen päätyttyä. Silloin varmistuu, onko hänelle tarjolla veteraanipoliitikkoa tyydyttävä asema.

Nykyisten säädösten mukaan Euroopan parlamentissa istuvalla kansanedustajilla on kolme päivää aikaa valtakirjan tarkastamisen jälkeen tehdä valintansa. Molemmissa elimissä ei voi istua yhtäaikaa.

Säädös ristittiin aikoinaan Lex Väyryseksi. Se tuli tarpeelliseksi europarlamentaarikko Väyrysen noustua pariin otteeseen Uudeltamaalta eduskuntaan. Silloin hän palasi Brysseliin.

Europarlamentti ei puolestaan hyväksy nykyisin sekunninkaan mittaista kaksoismandaattia. Väyrysen jäsenyys parlamentissa päättyisi siten samalla hetkellä, kun hän luovuttaisi kansanedustajan valtakirjansa tarkastettavaksi.

Väyrynen perusteli torstaina erikoista menettelyään sillä, että hän on saanut 44 000 kansalaisen valtakirjan EU-parlamenttiin ja noussut siellä keskustaryhmän johtoon. Väyrysen mielestä hänen asemansa on verrattavissa eduskuntaryhmän puheenjohtajaan.

Hän korosti pettävänsä äänestäjänsä, jos luopuisi tehtävistään EU-parlamentissa astuakseen rivikansanedustajaksi.

-Jotta voisin ottaa kansanedustajuuden vastaan tänä keväänä, minulla tulisi olla täällä vähintään yhtä vaikutusvaltainen tehtävä kuin europarlamentissa, Väyrynen sanoi. Hän nimesi tällaisiksi tehtäviksi paikan puhemiehistössä tai valtioneuvoston jäsenyyden.

Epätavallisen menettelyn tavoite on "joustava siirtyminen" EU-parlamentista eduskuntaan. Väyrynen vakuutti tehneensä kaikkensa tilanteen välttämiseksi.

Säännökset puutteellisia

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen myöntää, että nyt syntynyttä tilannetta ei ole otettu huomioon säädöksiä laadittaessa. Niissä on selvä aukko.

Eduskunnalla ei ole mahdollisuuksia vaatia kenenkään valtakirjan tarkastuttamista tietyssä ajassa. Lähtökohtana on ollut, että kansanedustajaksi pyrkinyt haluaa ottaa toimen vastaan tai jää suosiolla europarlamenttiin.

Tiitinen uskoo poikkeuksellisen tilanteen kuitenkin ratkeavan lähiaikoina itsestään. Muussa tapauksessa siihen pitäisi puuttua esimerkiksi eduskunnan työjärjestystä muuttamalla. Se voitaisiin toteuttaa muutamassa päivässä.

Eduskunnassa on ehditty jo arvella, että uusi säädös saisi nimen "Lex hankala Väyrynen".

Keskustan kansanedustajien määrä on toistaiseksi supistunut käytännössä 50 hengen suuruiseksi eli yhtä suureksi kuin kokoomuksen ryhmä.

Väyrysen keikkuminen kahden vaiheilla ei kuitenkaan vaikuta hallitusneuvotteluihin.Tunnustelujen vetäjän valinnassa ja salkkujen jaossa ratkaisee vaalitulos.

Varamiehet odottelevat

Tilanne on kiusallinen myös lähtökuopissa oleville Väyrysen varamiehille, joiden pitää vain odotella ratkaisun kypsymistä. Hänen tilalleen eduskuntaan nousisi Lapin vaalipiiristä eduskunnasta pudonnut Simo Rundgren. Europarlamentissa Väyrysen paikan perisi Samuli Pohjamo.

Väyrynen ilmoitti jo vaalikampanjansa aikana, ettei hän aio asettua enää ehdolle EU-vaaleissa vuonna 2009. Eduskuntaan paluun ajankohtaa hän ei määritellyt.

Keskustan eduskuntaryhmässä on suhtauduttu Väyrysen operaatioon rauhallisesti. Vain harvat ovat nimenneet sen kiristykseksi.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi sovinnollisesti ymmärtävänsä, että Väyrynen on vaikean ratkaisun edessä. Vanhasen mukaan Väyryselle sen enempää kuin muillekaan ei ole luvattu etukäteen mitään tehtäviä uudessa hallituksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.