Mainos

Väyrynen arvostelee Halosen puhetta

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee kipakasti presidentti Tarja Halosen taannoin Ruotsin-vierailulla pitämää puhetta.

Paavo Väyrynen

Väyrynen puntaroi puhetta kolumnissa, joka julkaistiin tänään Ilkka- ja Karjalainen-lehdissä. Väyrynen kirjoittaa Halosen tehneen selväksi, että sotilaallinen liittoutumattomuus on kriisinhallinnassa erillinen ratkaisu, joka on täysin omissa käsissämme. Suomi aikoo Halosen mukaan osallistua kriisinhallintaan liittoutumattomana maana.

Väyrysen mukaan tähän mennessä Suomi on todellakin voinut olla mukana EU:n yhteisessä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa liittoutumattomuutensa säilyttäen. Samalla Väyrynen kuitenkin kysyy, kuinka Halonen uskoo voivansa "noudattaa tätä politiikkaa myös jatkossa".

-EU:n ydin ei säily nykyisen kaltaisena, vaan se tiivistyy sekä taloudellisesti, poliittisesti että sotilaallisesti. Jos Suomi aikoo pysyttäytyä Euroopan ytimessä, on liittoutumattomuudesta ja itsenäisyydestä luovuttava. Jotta voisimme säilyttää vielä jäljellä olevan itsenäisyytemme ja sotilaallisen liittoutumattomuutemme, meidän tulee siis kannattaa EU:n sisäistä eriytymistä ja jättäytyä sen tiivistyvän ytimen ulkopuolelle.

Väyrysen mielestä Tarja Halosenkin on ennen pitkää tehtävä valintansa: itsenäinen ja liittoutumaton maa ei voi tulevaisuudessa kuulua Euroopan ytimeen.

Väyrynen puuttuu myös Halosen puheen Emu-osuuteen. Hän arvostelee etenkin osaa, jossa Halonen ilmoittaa kannattavansa EU:n kehittymistä tiiviiksi liitoksi mutta ei liittovaltioksi; hän sanoi kannattavansa itsenäisten valtioiden liittoa.

-Tämä on monille suomalaisille ominaista sanataiteilua. Muualla Euroopassa - myös Ruotsissa - löyhää liittoa sanotaan valtioliitoksi eli konfederaatioksi, kun taas tiivis liitto on sama kuin liittovaltio eli federaatio, hän huomauttaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.