Mainos

Väyrynen arvioi keskustan Emu-uskottavuuden huvenneen

Keskustan EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen arvioi, ettei keskustan uskottavuus Suomen Emu-jäsenyyden vastustajana ole paras mahdollinen. Väyrysen mukaan puolueen kannanottojen ja päätöksenteon lykkääminen on yleisesti tulkittu siten, että keskusta haluaa omalla toiminnallaan myötäillä hallituksen pyrkimyksiä viedä Suomi ensimmäisten maiden joukossa rahaliittoon.

Suomenmaassa tänään julkaistussa kolumnissaan Väyrynen haluaa keskustan pitävän kiinni Emu-kansanäänestystä koskevasta vaatimuksesta. Jo nykyinen hallitus ei siihen suostu, kansanäänestys voitaisiin Väyrysen mielestä toteuttaa eduskuntavaalien jälkeen. Hän huomauttaa, että vuoden 1999 alusta toteutuvasta Emusta voi vetäytyä vuoteen 2002 saakka, jolloin kansalliset valuutat poistuvat käytöstä.

Väyrynen oli jo keväällä eri mieltä keskustan johdon kanssa puolueen Emu-päätöksen aikataulusta. Hän olisi halunnut, että se olisi lyöty lukkoon hyvissä ajoin ennen SDP:n kannanottoa, joka muotoillaan 24. syyskuuta.

Keskusta päättää asiasta 28. syyskuuta pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Puheenjohtaja Esko Ahon mielestä puoluekokouksen tulisi todeta, ettei Suomen tule mennä Emun kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten maiden joukossa.

Väyryselle sopisi myös yksinkertaisempi ja selkeämpi sanamuoto, jonka mukaan Suomen tulisi jäädä rahaliiton käynnistyessä sen ulkopuolelle. Väyrynen pitää lisäksi perusteluja pulmallisina. Hän esittää pitäytymistä lyhyessä kaavassa. Emu-jäsenyydessä mahdollisesti harjoitettavaan politiikkaankaan ei pitäisi ottaa kantaa, koska silloin kielteinen päätös menettäisi melkoisen osan uskottavuudestaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.