Mainos

Vauvojen hapenpuutostautiin uusi hoito

Oulun yliopistollinen sairaala ottaa käyttöön uuden hoitomenetelmän harvinaiseen vastasyntyneiden hapenpuutostautiin. Menetelmää voidaan käyttää ainoastaan täysiaikaisina syntyneisiin lapsiin.

Harvinaista ja vastasyntyneille vaarallista vaikeaa hapenpuutostautia aletaan hoitaa vuoden alussa uudella menetelmällä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hoidossa vauvan ruumiinlämpö lasketaan useaksi päiväksi 33-34 asteeseen viilennyspatjan avulla.

- Menetelmä voi estää lapsen elinikäisen vammautumisen tai kuoleman, Oysin lastenklinikan ylilääkäri, professori Mikko Hallman kertoo.

Viilennyshoidossa vauva nukkuu teho-osastolla erikoisvalmisteisella patjalla, joka pitää kehon lämpötilan tasaisen viileänä. Hoito vähentää nykyisten tietojen mukaan hapenpuutostaudissa vaarana olevaa vammautumista ja kuolemaa kolmanneksella.

Hallman kertoo, että menetelmää voidaan käyttää vain täysiaikaisina syntyneisiin lapsiin, joilla esiintyy syntymänaikaista hapenpuutetta. Hänen mukaansa yksi tuhannesta vastasyntyneestä saa vaikean hapenpuutteen synnytyksen aikana.

- Tällainen lapsi on vakavasti sairas. Hänelle tulee neurologisia keskushermoston oireita ja joskus myös erilaisia yleisoireita, jotka voivat johtaa kuolemaan tai vakavaan pysyvään vammautumiseen, Hallman kertoo.

Tällaisen lapsen hoito on Hallmanin mukaan ollut tähän asti varsin epätyydyttävää.

- Lapsi voi kouristella tai hänelle voi tulla hengitysvaikeuksia. Näitä lapsia on hoidettu perinteisesti oireiden mukaan niin hyvin kuin on osattu, Hallman sanoo.

Lupaavia tutkimuksia

Uusi hoitomuoto ei ole sinänsä aivan uusi. Sitä on käytetty aiemmin muun muassa aikuisten tiettyjen äkillisten aivosairauksien hoitoon.

Hoitomenetelmästä on olemassa kaksi kansainvälistä alustavaa tutkimusta, jotka ovat varsin lupaavia. Nyt on meneillään vielä eurooppalainen tutkimus, johon Hallmanin mukaan on Oysin lisäksi liittymässä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin lastenklinikka.

Tutkimukset kaipaavat Hallmanin mukaan kuitenkin vielä lisää varmistusta, vaikkakin ne osoittavat, että viilennyshoito suojaa vaikean hapenpuutteen aiheuttamilta vaurioilta.

Suomessa ollaan nyt hankkimassa hoitoon tarvittavia laitteita. Hoitoa varten tarvitaan aivojen sähkötoimintaa seuraava laite, jonka avulla voidaan päätellä, tarvitseeko oireileva lapsi viilennyshoitoa.

- Jos hän tarvitsee viilennystä, hoito pitää aloittaa kuuden tunnin kuluessa lapsen syntymän jälkeen, Hallman kertoo.

Vastasyntyneen hapenpuutostaudin syntyä ei tunneta tarkasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.