Mainos

Vauvauinti kasvattaa suosiotaan - uinnista hyötyä lapsen motoriikalle

Vauvauinti nopeuttaa merkittävästi lapsen motorista kehitystä. Suomesta onkin tällä vuosikymmenellä tullut vauvauinnin edelläkävijämaa, täällä vauvauintia harrastaa jo nyt yli puolimiljoonaa lasta. Vauvauinnin puolesta puhuu tuore suomalaistutkimus.

Vaikka monessa maassa vauvauinnin tavoitteena on uintitaidon kehittäminen, Suomessa lähtökohta on ollut aivan toinen. Yhteinen leikkihetki vedessä on monella tapaa hyödyllistä. Jyväskylän yliopiston tutkija Aja Sääkslahti sanoo että vauvauimarit oppivat huomattavasti aikaisemmin käyttmään käsiään kuin ei-uimarit. Ilmeisestikin veden noste auttaa lapsia havaitsemaan kätensä aikaisemmin. Lapsi oppii tavottelemaan leluja aikaisemmin ja näyttämään käsillä vanhemille että haluaa syliin. Käsien avulla myös vartalon hallinta, istuminen ja liikkeellelähtö nopeutuvat. Vauvauintia harrastava äiti toteaa että "Konttaaminen ja ryömiminen on alkanut aikaisemmin, kuin muilla".

Suomessa vauvauinnin suosio on niin huima, että paikkoja jonotetaan jo kauan ennen lapsen syntymää. Innokkaimmat uivat kahdesti viikossa, mutta lapsen motorisen kehityksen kannalta lisäkerroista ei enää ole hyötyä. Tutkija Aja Sääkslahden mukaan yks uintikerta viikossa riittää. Kaksi kertaa viikossa vauvauintia harrastaneet sopeutuvat veteen jo niin hyvin, että harjaannus tulee lähinnä uimataitoon eikä kuivalla maalla näkyvään motoriikan kehitykseen. Uintikertoja tärkeämpää onkin varhainen aloitus; tutkimuksen mukaan 3-4 kuukauden ikäisenä lapsella näyttäisi olevan erityinen herkkyyskausi motoristen taitojen oppimiseen.
(TIINA HIEKKARANTA, MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.