Mainos

Vattenfallilta vaaditaan selitystä laiminlyönneistä

Ruotsissa on syntynyt kohu Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuudesta ja Ringhalsin voimalan toistuvista käyttöhäiriöistä.

Ruotsin elinkeinoministeri Maud Olofsson vaatii voimayhtiö Vattenfallilta selitystä laiminlyönneistä Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuusjärjestelyissä. Maanantaina julkisuuteen tulleen raportin mukaan Forsmarkin voimalan turvallisuuskulttuuri on päässyt vaarallisesti höltymään.

Samaan aikaan Ringhalsin ydinvoimala joutui sulkemaan jo toisen reaktorinsa kahden päivän sisällä.

- Forsmarkin turvallisuuskulttuurin heikentyminen on vakava asia. Me edellytämme, että Vattenfall ottaa puutteet tosissaan, elinkeinoministerin valtiosihteeri Ola Alterå sanoi.

Myös ympäristöministeri Anders Carlgreniltä vaadittiin selityksiä Forsmarkista.

- Ydinvoima menettää uskottavuuttaan, kun turvallisuusajattelu höltyy, kansanedustaja Ulrica Messing sanoi ja vaati ympäristöministeri Carlgreniä valtiopäivien puolustusvaliokunnan kuultavaksi. Saman kutsun sai myös Ruotsin ydinvoimaloiden turvallisuudesta vastaavan laitoksen SKI:n johto.

SKI jätti toissapäivänä Uppsalan syyttäjäviranomaisille tutkittavaksi Forsmarkin viime kesäisen vakavan käyttöhäiriön. SKI haluaa selvitettäväksi johtuiko häiriö ydintekniikkalain rikkomisesta.

Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuusviranomaisten tekemän raportin mukaan viime kesänä voimalassa sattunut käyttöhäiriö ei johtunut pelkästään teknisistä puutteista. Yhtiön turvallisuuskulttuuri on jo pitkään heikentynyt ja ydinvoimalan työntekijöitä on ollut töissä jopa humalassa, kerrottiin julkisuuteen levinneessä raportissa.

Vattenfall vakuutti kuitenkin, että ydinvoiman tuotanto on turvallista. Kohua nostattaneen raportin vaatimiin toimenpiteisiin on jo ryhdytty.

- Näkemyksemme mukaan Ruotsin ydinvoimalat ovat turvallisia, maailman turvallisimpien joukossa, sanoi Erik von Hofsten Vattenfallista.

Ringhalsissa käyttöhäiriöitä

Forsmarkin voimalan turvallisuudesta syntynyttä kohua lisäsi osaltaan se, että Ringhalsin ydinvoimalassa on ollut toistuvia käyttöhäiriöitä. Voimalan kolmosreaktori jouduttiin pysäyttämään eilen alkuillasta, jotta tuotantoa tarkkailevat mittarit voidaan tarkastaa.

Kolmosreaktorin tehoa nostettiin toissapäivänä, jolloin mittarien poikkeavat arvot havaittiin. Vt. tuotantopäällikkö Lennart Skärström arvioi, että reaktori voitaneen käynnistää huomenna.

Ringhalsin ykkösreaktori suljettiin maanantaina jäähdytysjärjestelmässä sattuneen häiriön vuoksi. Eilen oli epäselvää, kuinka kauan reaktori joutuu olemaan pois käytöstä. Vattenfall omistaa myös Ringhalsin ydinvoimalan Ruotsin länsirannikolla.

Ruotsin ydinvoimaloiden käyttövarmuus on ollut viime aikoina ailahtelevainen. Forsmarkin ykkösreaktori ajettiin alas äkkinäisesti heinäkuun lopulla reaktorin kytkinhallissa ilmenneen häiriön vuoksi. Häiriö johti tarkastuksiin Ruotsin kaikissa ydinvoimaloissa. Syksyllä puolet eli viisi Ruotsin kymmenestä ydinreaktorista oli yhtä aikaa poissa tuotannosta.

Valtiopäivien päätöksellä Barsebäckin kaksi ydinreaktoria on otettu kokonaan pois käytöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.