Mainos

VATT: Terveyskeskuksia johdettava tehokkaammin

Terveyskeskusten tuottavuus on viime vuosina ollut laskussa, ja terveyskeskusten väliset erot tuottavuudessa ovat suuria.

Näin kiteyttää tänään julkaistavan tutkimuksen tulokset Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Aki Kangasharju. Huomenta Suomessa vierailleen Kangasharjun mukaan suurin syy tuottavuuden laskuun on organisointivaje.

- Paljon on jo kuitenkin jo tehty. On esimerkiksi laitettu kiireelliset potilaat yhteen jonoon ja kiireettömät toiseen ja puhelinkonsultaatioiden määrää ollaan lisäämässä. Varsinkin suurissa kaupungeissa parempia keinoja etsitään tuottavuusohjelmilla.

Tutkimusprofessori Kangasharju sanoo, että erilaisten toimenpiteiden tulokset eivät kuitenkaan ole vielä näkyvissä. Huonojen ja hyvien terveyskeskusyksiköiden välillä on suuria eroja.

- Kunnat käyttävät paljon rahaa terveyskeskuksiin. Meidän tutkimukset osoittavat sen, että säästöpotentiaali olisi jopa 200 miljoonaa, jos tehottomat kunnat olisivat yhtä tehokkaita kuin parhaat kunnat.

Kangasharju korostaa, että Suomessa on 33 kriisikuntaa, joista 17 on poistunut kuntaliitosten myötä.

- Kriisikuntien määrä lisääntyy kuitenkin tulevaisuudessa ja ongelmat pahenevat. Nyt pitäisi ottaa mallia yksityisestä sektorista, jossa suurin tuottavuudenlähde on se, että heikoimmat yksiköt lopettavat toimintansa. Nyt pitäisi tehdä samanlainen temppu kuntasektorille, jotta ihmisten palvelut säilyisivät.

Kangasharju ehdottaa, että tehottomat kunnat liittyisivät tehokkaampiin naapureihinsa. Ongelmakunnissa olisi myös syytä rakentaa ohjelma, jolla palvelurakenteet uudistettaisiin.

- Valtio voisi myös rakentaa iskuryhmän, joka alkaisi heti miettimään kriisikuntien kanssa ongelmien poistamista. Rahansaanti sidottaisiin tämän ohjelman toteuttamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.