Mainos

VATT-pomo Vartiainen lehdelle: Enemmän matalapalkkatöitä, vähemmän työttömyysturvaa

Useilla työvoimapoliittisilla lausunnoillaan kohauttanut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen haluaisi parantaa Suomen työllisyyttä lisäämällä matalapalkkatöiden määrää. Vartiainen kertoo Sunnuntaisuomalaisessa, että ihmisiä olisi houkuteltava töihin työttömyysturvan kustannuksella.

– Tulisi vaatia työn vastaan ottamista nykyistä tiukemmin – ehkä joskus jopa työttömyyskorvauksen peruuttamisen uhalla. Harkintavaltaa on tosin käytettävä, sillä professorista ei taida saada bussikuskia, Vartiainen toteaa.

Lehden mukaan matalapalkkaisten töiden lisääminen vastaisi Saksan työvoimapoliittisia uudistuksia 2000-luvun alussa. Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) mukaan Saksa on kuitenkin muuttumassa pätkä- ja silpputyömaaksi, jossa yksi työ ei riitä elämiseen ja elättämiseen. Matalapalkka-alojen palkkakehitys on jäänyt taulukkopalkkakorotuksia alhaisemmaksi 1990-luvun puolivälistä lähtien.

– Meidän on luotava entistä dynaamisempi työmalli Suomeen. Saksan mallilla ei ehkä ole kantavuutta pidemmän päälle, vaikka sillä on ollut työllistäviä vaikutuksia, Ihalainen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkina-asiantuntija Seppo Saukkonen kuuluu myös Saksan palkkamallin puolustajiin.

– Saksan työelämän mallissa on monia hyviä, Suomeen sopivia elementtejä. Maltilliset palkkaratkaisut, entistä suurempi joustavuus työehtosopimuksissa ja yrityskohtainen sopiminen ovat sellaisia, Saukkonen toteaa Sunnuntaisuomalaisessa.

"Palkkaeroja kasvatettava"

Lehti kertoo, että Saksassa niin sanotut minityöt ovat auttaneet ikääntyneitä ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään takaisin työelämään. Minityön palkka on matala, eikä siitä tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja.

– Ei kukaan halua Suomesta matalapalkkamaata, jossa kerjätään kadulla ja pestään liikennevaloissa autojen ikkunoita. Mutta voisiko työllisyyden nimissä hieman tinkiä minimipalkoista, Vartiainen kysyy.

– Mitä enemmän matalapalkkatöitä, sitä vähemmän työttömiä. Työssäkäyntiä tulisi lisätä palkkaerojen kasvun uhallakin, sillä työllisyys on nyt tärkeämpää, Vartiainen jatkaa.

Joulukuussa Vartiainen kertoi Iisalmen Sanomissa, että työnantajalla pitäisi olla mahdollisuus laskea iäkkäiden työntekijöiden palkkoja, jos työntekijän tuottavuus on heikentynyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.