VATT:n ylijohtaja ehdottaa: Jokainen neuvotelkoon palkastaan itse

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen ei ajaisi Suomeen palkka-alea, mutta peräänkuuluttaa palkkamalttia.

Helpoiten se hoituisi miehen mukaan palkkaratkaisuja keskittämällä.

– Ihmiset hyväksyy hitaan ansioitten nousun, kun ne tietää, että muillakin nousee ansiot hitaasti, hän toteaa Kymmenen uutisissa.

– Ehdottaisin vaikka pariksi vuodeksi sellaista ratkaisua, että kaikki neuvottelisivat yksilöllisesti palkoistaan työpaikoilla, ei varsinaisesti yleiskorotusta. Mutta sitten jos ei päästä yksimielisyyteen, niin jokaiselle olisi taattu vaikka yhden prosentin minimikorotus vuodessa.

Ruotsista oppia yhdessä asiassa

Naapurimaa Ruotsissa työntekijöiden paineet hyväksyä palkkojen alentaminen ovat kasvaneet yritysten pelastamiseksi taantuman yli. Muun muassa teräsyhtiö SSAB on sopinut ammattiliittojen kanssa palkkojen pienentämisestä kymmenyksellä loppukevääseen asti.

Ruotsissa kuitenkin myös työaikaa on vähennetty samassa suhteessa. Vartiainen näkeekin, että kyse ei ole varsinaisesta palkka-alesta.

– Kuulostaa lomautuksilta, semmoista tapahtuu järkevissä yrityksissä koko ajan. Kun on vähemmän töitä, niin niitä tehdään vähemmän ja palkkatulo alenee. Sehän ei Ruotsissakaan tarkoita sitä, että tuntiansio alenisi.

Vartiainen ei näe ratkaisun tuova Ruotsille varsinaisesti sen erityisempää kilpailuetua. Hän löytää kuitenkin yhden asian, josta naapurimaasta kannattaisi ottaa oppia.

– Siellä on sovittu sellaisesta tulosopimusjärjestelystä, että teollisuus avaa pään ja sitä teollisuuden palkankorotusta sovelletaan kaikkialla muuallakin. Sellainen pitäisi saada Suomessakin aikaan, jotta saadaan kilpailukyky kuntoon.

Ei patenttiratkaisua työongelmaan

Vartiainen näkee, että Suomessa suurin ongelma on työn tarjonnassa. Tarjonnan kasvattamiseksi ei ole Vartiaisen mukaan pelkästään yhtä patenttiratkaisua, vaan ratkaisuja tarvitaan muun maussa eläkeiän nostossa, työurien pidentämisessä sekä opiskeluajan lyhentämissä.

Vartiainen uskoo, että myös työperäistä maahanmuuttoa täytyy kasvattaa.

– Jos vaikka saataisiin vuodessa 10 000 - 20 000 ihmistä enemmän kuin tällä hetkellä tulee, niin kyllä se auttaisi näissä ongelmissa huomattavasti.

(MTV3)

Katso Juhana Vartiaisen studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 4.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat