Mainos

Vatsatautitartunnat moninkertaistuneet

Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on tavattu melkein kolme kertaa viime vuotta enemmän. Talvioksennustauti kaataa petiin pariksi vuorokaudeksi.

Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on tavattu tänä vuonna melkein kolme kertaa viime vuotta enemmän. Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on todettu tänä vuonna liki 300 tartuntatapausta, kun niitä viime vuoden vastaavana aikana todettiin lähes sata.

Kansanterveyslaitoksen epidemiologi Markku Kuusi rauhoittelee, että tilanne ei ole kuitenkaan erityisen huolestuttava. Norovirus muuttuu aika ajoin tavallista ärhäkämmäksi, jolloin se myös leviää tavallista herkemmin.

Kuusi kertoo, että norovirus aiheuttaa pahoinvointia ja hyvin rajua oksentelua. Sairastunut usein myös ripuloi. Joissakin tapauksissa virustartunnan yhteydessä esiintyy lisäksi kuumetta. Oireet alkavat alkavat 12-36 tunnin kuluttua tartunnan saamisesta ja kestävät parisen vuorokautta.

Norovirus tarttuu muun muassa saastuneen veden ja ruoan välityksellä. Esimerkiksi osterit ovat tyypillinen tartunnan lähde. Kuusen mukaan Suomessa on podettu aiemmin norovirusepidemiaa, joka levisi saastuneiden pakastemarjojen välityksellä.

Vatsataudin voi saada myös erittäin helposti kosketus- tai pisaratartuntana toiselta sairastuneelta.

Markku Kuusi sanoo, että noroviruksen aiheuttamaa vatsaflunssaa kutsutaan talvioksennustaudiksi. Sitä esiintyy eniten talvikuukausina eli joulu-maaliskuun aikana. Hänen mukaansa tulevat kuukaudet näyttävät, onko viime vuoden loppuvuodesta alkanut norovirusepidemia lähtenyt laantumaan.

Virus vaivaa erityisesti vanhuksia ja pikkulapsia

Epidemiologi kertoo, että norovirustartunnan voi saada kuka tahansa, mutta tänä vuonna viruksen saaneissa on etenkin ikääntyneitä ihmisiä sekä pieniä lapsia.

- Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että iäkkäillä ja pienillä lapsilla oireet ovat usein muita rajummat. Iäkkäiden yleiskunto ei ole niin hyvä, ja he hakeutuvat herkästi hoitoon. Pienten lasten elimistöissä puolestaan nestehukan oireet tulevat usein hankalimpina, Kuusi selostaa.

Työikäiset taas sairastavat taudin yleensä kotona, eivätkä he hakeudu hoitoon. Siten heidän virustartuntansa eivät näy tartuntatautirekisterissä. Kuusen mukaan tauti kannattaakin potea kotona kaikessa rauhassa sen sijaan, että sinnittelisi työpaikalla tai koulussa taudin kourissa.

Epidemiologi korostaa, että etenkään työkseen ruoan kanssa tekemisissä olevien ei pidä missään nimessä mennä töihin oireilevana. Hän neuvoo pysymään varmuuden vuoksi kotona pari päivää oireiden kadottuakin. Tämä johtuu siitä, että sairastunut voi tartuttaa ruoan välityksellä suuren määrän ihmisiä.

- Tauti leviää äärimmäisen helposti erilaisissa hoitolaitoksissa, kuten vanhustentaloissa ja sairaaloissa. Kun se lähtee häviämään, tauti on hyvin hankalasti hallittavissa, Kuusi selostaa.

Hän neuvoo ehkäisemään taudin saamista hyvällä käsihygienialla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.