Vatsassa olevan vauvan vaihtoehtohoidot vähissä

Sosiaali- ja terveysministeriön koolle kutsuma työryhmä kehottaa aiempaa tiukempia säädöksiä vaihtoehtohoitoihin. Työryhmä luovutti esityksensä peruspalveluministeri Paula Risikolle tänään.

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran johtajan Tarja Holin mukaan tarkoituksena ei ole lyödä vaihtoehtohoitoja kanveesiin, vaan pyrkimyksenä on parantaa lääkäreiden ja vaihtoehtoterapeuttien keskinäistä viestintää ja siten taata potilasturvallisuus.

Työryhmä esittää esimerkiksi raskaana oleville naisille melkoisen tiukkoja ohjeita. Eikö terve ja päätöksiin kykenevä nainen saa itse sopia hoidostaan vaihtoehtolääkärin kanssa? Raskaus ei lie sairaus kuitenkaan?

- Raskaana olevien naisten hoitaminen on erittäin vaativaa myös lääkäreille. Esimerkiksi virallisessa terveydenhuollossa lähdetään siitä, että mitään lääkeaineita ei raskaana oleville anneta ennen kuin ne on varmuudella tutkimuksissa todettu turvallisiksi, Holi painottaa.

- Tutkimukselliset tiedot niistä aineista, joilla voi olla sikiövaikutuksia raskauden aikana muuttuvat koko ajan ja uutta tutkimusta tulee. Tästä syystä raskaana olevat on tähän rajoitettuun ryhmään otettu.

Siksi myös vaihtoehtohoitoja antavien on oltava erityisen tarkkana hoitojen kanssa.

Ääri-ilmiöt pois markkinoilta

Holin mukaan merkittävimmät potilasturvallisuusongelmat liittyvät siihen, että vaihtoehtohoidon takia lääketieteellinen hoito viivästyy tai jää toteutumatta.

- Lisäksi joidenkin lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla ongelma. Esimerkiksi yhteisvaikutukset verenohennuslääkkeiden kanssa tai elinsiirron jälkeen otettavien hylkimisenestolääkkeiden kanssa voivat tuottaa vaikeuksia.

Holi korostaa työryhmän vain pyrkivän pääsemään eroon harmaiden markkinoiden tuotteista.

- Näillä on tarkoitus karsia niitä ääri-ilmiöitä, joissa ei ajatella potilaan etua vaan vain markkinarakoa. Työryhmän esitys nimenomaan varmistaa sen, että potilaat voivat halutessaan käyttää vakavankin sairauden hoidossa myös vaihtoehtoisiä lääkkeitä. Tällä ei haluta rajata pois sitä, että voisi käyttää molempia.

- Esimerkiksi syöpää sairastava potilas saa hakea lisäksi vaihtoehtoterapeutin hoitoa, kunhan ilmoittaa lääkärille hoitotoimenpiteistä. Ja vaihtoehtoterapeutti saa toimia ilman lääkärin lupaa, jos ei kohdista hoitoaan suoranaisesti syövän parantamiseen vaan esimerkiksi hoitaa subjektiivisia oireita, lisää elämänhallintaa ja niin edelleen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat