Mainos

Vastustuskykyinen tuberkuloosi leviää maailmalla

Maailman terveysjärjestö WHO on äärimmäisen huolissaan uusista tuberkuloositartunnoista.

WHO on löytänyt tutkimuksessaan maailmalta yllättävän paljon lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosimuotoa. Uusi tartuntamuoto on vastustuskykyinen jopa kahdelle maailman tehokkaimmalle tuberkuloosilääkkeelle.

Laaja tuberkuloosi-kartoitus yli 80 maassa on yllättänyt täysin maailman terveysjärjestön WHO:n. Uusi tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyinen muoto on äärimmäisen vaikeasti hoidettavissa. Kun yleensä tauti saadaan lääkehoidolla kuriin puolessa vuodessa, vaati taudin uusi muoto peräti kahden vuoden intensiivisen lääkehoidon.

Uutta vastustuskykyistä tuberkuloosia on löydetty erityisesti entisistä Neuvostoliiton maista. Esimerkiksi Azerbaidzanin pääkaupungissa Bakussa todetusta tartunnoista jo neljännes on taudin vaikeaa muotoa.

WHO vaatii nyt kansainvälistä yhteisöä toimiin, jotta tauti saataisiin kuriin. Järjestö muistuttaa, ettei tuberkuloosi ole viime vuosisadan tauti, vaan se tappaa yhä miljoonia ihmisiä. Yksistään vuonna 2006 todettiin yhdeksän miljoonaa uutta tartuntaa, joista 1,7 miljoonaa tartunnan saaneista kuoli.

Tuberkuloosi ei ole myöskään ainoastaan köyhien maiden vitsaus. BBC:n mukaan tietyillä alueilla Itä-Lontoossa tautitapaukset ovat jopa yleisempiä kuin joissakin kehitysmaissa.

Suomessa tuberkuloosiin sairastuu yhä vuosittain noin 500 ihmistä. Tartunta saadaan usein kotimaassa. Vain muutamissa harvoissa tapauksissa tartunta on tapahtunut ulkomailla, silloin lähinnä Venäjällä, Saksassa tai Afganistanissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.