Vastavalmistunut lääkäri ei osaa käytännön kirurgiaa

Monet lääkärit tekevät yleisiäkin kirurgisia toimenpiteitä ensimmäistä kertaa vasta työssä ollessaan. Lääkäriliiton koulutusjohtajan Hannu Halilan mukaan tilanne ei juuri ole muuttunut viime vuosikymmeneltä. Hän syyttää lääketieteen puutteellisia koulutusresursseja.

Monilla lääkäreillä ei ole valmistuessaan käytännön kokemusta edes perustoimenpiteistä. Lääkärilehdessä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan lääkärit tekevät yleisiäkin kirurgisia toimenpiteitä ensimmäistä kertaa vasta työssä ollessaan, mikä lisää potilasvahinkojen riskiä.

Tutkijat kysyivät yli 300:lta valmistumisvaiheen opiskelijalta, mitä toimenpiteitä nämä olivat tehneet.

Alle kahden sentin luomen poisto, ihonalaisen paiseen poisto ja polvipunktio olivat 13 toimenpiteestä ainoat, joita yli 30 prosenttia oli tehnyt jo opiskeluaikanaan.

Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila sanoo, että tulos pitää paikkansa. Väite valmistuvien lääkärien puutteellisista taidoista perustuu laajaan tutkimukseen, jonka tulos ei ole oleellisesti muuttunut edellisestä samanlaisesta tutkimuksesta vuodelta 1997.

Halilan mukaan keskeisin syy tilanteeseen on se, että lääketieteen opiskelijoiden sisäänottomääriä on lisätty yli 70 prosenttia vajaan kymmenen vuoden aikana. Opettajavoimia on lisätty samaan aikaan tuskin lainkaan.

- Lääketieteen opiskelu on hyvin käytännönläheistä pienryhmäopiskelua. Jos ryhmäkoot ovat suuria käytännöntaitojen oppiminen jää puutteelliseksi. Siksi olisi tärkeää, että lääketieteen opettajia saataisiin lisää tiedekuntiin.

"Potilailla ei vaaraa"

Potilasturvallisuuden suhteen ei tarvitse olla huolissaan.

- Vielä vastavalmistuneetkin lääkärit toimivat kokeneemman kollegan ohjauksessa ja valvonnassa. Jos työssä tulee sellainen tilanne, jota ei ole joutunut opiskeluaikana tekemään, niin silloin pitää pyytää apua toimenpiteeseen, Halila sanoo.

- Monissa ammateissa on varmasti niin, että asiat opitaan käytännön työn kautta. Lääketieteessä on pitkä perinne, että lääketieteen opiskelijat pääsevät toimimaan kesälomien aikaan viransijaisina, mutta tätähän ollaan nyt rajoittamassa.

Uusi lakimuutos kiristää kesälääkäreiden vaatimustasoa. Terveyskeskuslääkärin työhön vaaditaan viiden vuoden opinnot entisen neljän vuoden sijaan. Se ei ainakaan helpota tiedekuntien paineita, kun asioiden oppiminen jää entistä enemmän oppilaitosten harteille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat