Mainos

Vastasyntyneiden taskututtitutkimus alkaa

Yli 300 perhettä osallistuu kesällä alkavaan tutkimukseen, jossa pyritään ehkäisemään lasten purentavirheitä sekä edistämään terveyttä uudenlaisen tutin avulla.

Kaksivuotisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää uudentyyppisen tuttimallin terveysvaikutuksia.

Niin sanotun taskututtitutkimuksen käynnistävät yhteistyössä Korpilahden-Muuramen terveydenhuollon kuntayhtymä ja Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos.

Noin neljä viidesosaa suomalaisista vauvoista käyttää tuttia. Liian pitkään jatkuva tutin käyttö saattaa haitata purennan kehittymistä. Turun yliopistossa kehitetyn leveän ja litteän taskututin toivotaan estävän vauvaikäisten lasten hampaiden asentovirheitä.

Ravintolisät edistämään terveyttä

Tutin erikoisuus on tasku, johon voidaan annostella terveyttä edistäviä aineita. Tutkimuksessa selvitetään, täydentävätkö ravintolisät rintaruokinnan edullisia vaikutuksia lapsen terveyteen. Tutkimuksessa taskuun annostellaan probioottia, ksylitolia tai sorbitolia.

Suoliston mikrobikannan muodostumiseen vaikuttavia probiootteja ovat muun muassa jugurteissa käytettävät laktobasillit ja bifidobakteerit. Myös ksylitolilla ja sorbitolilla saattaa olla tällaisia vaikutuksia. Lisäksi ksylitolilla on tarkoitus ehkäistä kariesbakteerin tarttumista puhkeaviin maitohampaisiin.

Tutkimukseen osallistuvat vastasyntyneet jaetaan kolmeen ryhmään, jotka kaikki käyttävät uudentyyppistä tuttia. Päätutkimus kestää kaksi vuotta ja sen aikana kerätään mikrobinäytteitä. Perheitä myös haastatellaan tutin käytön, imetyksen ja lapsen ravinnon suhteen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.