Mainos

Vastarinta jatkuu Irakissa

Taistelut Bagdadissa ovat jatkuneet. Pohjoisemmassa liittouma valtasi Kirkukin öljykaupungin ja kaupunkia ympäröivät öljykentät sekä eteni Mosulin laitamille.

Yhdysvaltain joukot ja Irakin armeijan yksiköt ottivat tänään yhteen Douran alueella Bagdadin lounaisosassa. Uutistoimisto Reutersin kameramies kertoi nähneensä taistelun jäljiltä parikymmentä ruumista. Satunnaista laukaustenvaihtoa kuultiin alueella yhä iltapäivällä.

USA:n sotilasjohdon mukaan ainakin yksi amerikkalainen merijalkaväen sotilas sai surmansa ja yli 20 haavoittui kovissa taisteluissa Bagdadin luoteisosassa sijaitsevan moskeijan ympärillä.

Taistelut bagdadilaisen moskeijan ympäristössä laantuivat aamupäivällä, mutta amerikkalaisjoukot valmistautuvat yhä uusiin yhteenottoihin, ilmoitti Yhdysvaltain armeija. Britannian yleisradio BBC kertoi, että merijalkaväen sotilaat tutkivat aamulla moskeijaa, jossa Saddam Husseinin on arveltu piileskelleen. Alueella sijaitsee myös yksi Saddamin palatseista.

Amerikkalaisjoukot joutuivat tulituksen ja kranaatti-iskujen kohteeksi, kun he lähestyivät moskeijaa. Yhdysvaltain sodanjohdon mukaan Saddamille uskollisia sotilaita ei ole saatu vielä lyötyä.

Liittouma valtasi Kirkukin

Amerikkalaisten tukemat kurditaistelijat ottivat aamulla Kirkukin kaupungin keskustan hallintaansa Pohjois-Irakissa ilman taisteluja, kertoivat paikalla olevat toimittajat. Liittouma kertoo myös hallitsevansa Kirkukin ympäristössä sijaitsevia öljykenttiä.

Irakilaisten sotilaiden kerrottiin vetäytyneen myös pohjoisirakilaisesta Khanaqinin kaupungista.

Yhdysvaltain joukot ja vastarintaa tekevät irakilaisjoukot ottivat yhteen Douran alueella Bagdadin lounaisosassa. Yhteenotossa kuoli parikymmentä ihmistä, kertoi uutistoimisto Reutersin kameramies.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja Britannian pääministerin Tony Blairin puhe lähetetään Irakin televisiossa iltakuudelta paikallista aikaa. Puheessaan johtajat kertovat irakilaisille "painajaisen olevan ohi".

Irakin YK-lähettiläs: Irak hävinnyt sodan

Irakin New Yorkissa oleva YK-lähettiläs Mohamed Aldouri on myöntänyt Irakin hävinneen sodan. Aldouri kertoi toimittajille YK:n päämajassa, että hänellä ei ole ollut yhteyttä Bagdadiin muutamaan päivään. Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoo kuitenkin, että sodan päättymiseen menee vielä aikaa.

Amerikkalaiset joukot saapuivat eilen Bagdadin keskustaan. Panssarivaunut ajoivat iltapäivällä toimittajien asuttaman Palestiina-hotellin edessä olevalle aukiolle kohtaamatta vastarintaa. Merijalkaväen sotilaiden kerrottiin myös vallanneen salaisen poliisin päämajan. Amerikkalainen merijalkaväen tankki auttoi illalla juhlivia irakilaisia kaatamaan Saddam Husseinia esittävän suuren patsaan Bagdadin keskustassa.

Väkijoukko aloitti ryöstelyn kaupungissa

Saddam Husseinin vastustajat ovat ottaneet Bagdadissa etenevät amerikkalaisjoukot riemuiten vastaan. Shiiamuslimien asuttamassa Saddam Cityssä ihmiset hurrasivat ja heittelivät kukkia amerikkalaissotilaiden tielle. Samalla väkijoukot ovat jatkaneet ryöstelyä kaupungissa. Irakin olympiakomitean päämajan kerrottiin päivällä olevan tulessa. Komitean puheenjohtaja on Saddamin poika Uday.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi väkijoukkojen aloittaneen ryöstelyn Ba

Irakin sotilaat ja poliisit olivat poistuneet Bagdadista ja köyhät irakilaiset ryöstivät virastoista ja hallintorakennuksista kaiken mitä käsiinsä saivat.

Varkaille kelpasi kaikki mahdollinen tavara aina tuoleista ja jääkaapeista lähtien.

Bush kehui joukkojensa etenemistäBritannian hallituksen mukaan Irakin johto on menettämässä otteen Bagdadista. Pääministeri Tony Blair sanoi parlamentin alahuoneelle, että on erittäin vaikea sanoa, mitä Saddam Husseinin hallinnosta on enää jäljellä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kuvasi tietoja joukkojen "erittäin hyvästä" etenemisestä Bagdadissa rohkaiseviksi. Samalla hän varoitti edustajansa mukaan, ettei sota ole vielä ohi.

Amerikkalaisen kapteenin Frank Thorpin mukaan edessä voivat olla vielä monta päivää kestävät ankarat taistelut. Bagdadissa olevat toimittajat kertoivat kuitenkin presidentti Saddam Husseinin hallinnon menettäneen otteensa ainakin kaupungin itäosista.

Brittitiedustelulähteet: Saddam selvisi jälleen pommituksista

Brittiläisistä tiedustelulähteistä arvioidaan, että Saddam Hussein selvisi häntä vastaan maanantaina Bagdadissa tehdystä täsmäiskusta. Brittilehdet kertoivat tiedustelulähteitä lainaten, että Saddam oli lähtenyt hetkeä ennen täsmäiskua rakennuksesta, jota vastaan isku tehtiin.

Toisten lehtien mukaan Saddam ei ollut edes käynyt rakennuksessa, jota vastaan iskettiin.

Amerikkalaisesta B-1-pommikoneesta pudotettiin maanantaina neljä bunkkeripommia bagdadilaiseen Mansurin kaupunginosaan, jossa Saddam ja joukko muita Irakin johtajia tiedustelutietojen mukaan oli.

Kurdit ja amerikkalaiset lähenevät Mosulia

USA:n tankki Bagdadissa

Amerikkalaisjoukot ja kurditaistelijat ovat vallanneet pohjoisirakilaista Mosulin kaupunkia ympäröivän vuoristoalueen, kerrottiin kurdilähteistä.

Vuoristo oli kurdilähteiden mukaan pahin este Mosulin valtaukselle.

-Alueella on ollut runsaasti irakilaisia koko sodan ajan. Meidän kannaltamme tämä on pohjoisen rintaman tärkein saavutus tähän mennessä, sanoi kurdijohtaja Massoud Barzanin neuvonantaja Hoshiyar Zebari.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-NTB)

Kaaos, epätietoisuus ja varastelu jatkuu Bagdadissa. (Seitsemän uutiset 10.04)

Tällä hetkellä Irakissa eletään rauhan ja sodan välimaastossa.
(Huomenta Suomi 10.4.).

Liittouman mukaan taistelut Bagdadissa ovat nyt ohi. Joukot etenivät kaupungin keskustaan ilman suurta vastarintaa.
(Uutiset klo 20: Erikoislähetys Irakin sodasta 09.04).
George Bushille tämä päivä on ollut voitto.
(Uutiset klo 20: Erikoislähetys Irakin sodasta 09.04).

Bagdadin valtaus näyttää edenneen nopeammin ja helpommin, kuin alunperin arveltiin.
(Uutiset klo 20: Erikoislähetys Irakin sodasta 09.04).

Bagdadin kaaosta lisää se, että kaupungin asukkaatkin ovat yrittäneet ottaa valtaa omiin käsiinsä.
(Seitsemän uutiset 09.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.