Mainos

Vastaanottokeskusten ruuhkia halutaan purkaa lailla

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten ruuhkaa aiotaan helpottaa häätämällä keskuksista ne EU-maiden kansalaiset, jotka ovat jo saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Turun Sanomat kertoo, että nykylain mukaan kaikki voivat oleskella keskuksissa, kunnes poistuvat maasta. EU:n ulkopuolelta tulevat hakijat, joiden hakemukset on ratkaistu nopeutetussa menettelyssä, voidaan käännyttää maasta viikon sisällä. EU-kansalaisen voi poistaa maasta vasta kuukauden kuluttua.

Tähän asti EU-maista tulevat ovat viettäneet tuon ajan vastaanottokeskuksissa ja saaneet toimeentulotukea. Viranomaiset pelkäävät tämän houkuttelevan maahan väkeä juuri etuuksien toivossa.

- Vastaanottokeskusten paikkoja menee nyt sellaisille henkilöille, joiden turvapaikkahakemuksilla ei ole mahdollisuus menestyä, toteaa turvapaikanhakijoiden vastaanottolakia valmisteleva ylitarkastaja Sanna Sutter sisäministeriöstä.

Vastatoimista ei ole vielä päätöksiä.

- Poliittista painetta on siihen, että asia täytyy selvittää, Sutter sanoo.

Hän korostaa, että tarkoituksena ei ole nopeuttaa EU-kansalaisten käännyttämistä, vaan ainoastaan lyhentää oleskeluaikaa keskuksissa. Mihin keskuksista häädettävät sitten päätyvät, jää arvailujen varaan.

Keskusten ruuhkat alkoivat pahentua kesällä 2008.

Viime kesästä alkaen asukkaiden joukossa on ollut paljon Romanian ja Bulgarian romaneja.

Sisäministeriön työryhmä kerää tietoja keskusten tilanteesta muun muassa henkilökunnan haastatteluin, jotka käynnistyivät SPR:n vastaanottokeskuksesta Turusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.