Mainos

Vasemmistoliitto valitsee lauantaina uuden puheenjohtajan

Siimeksen seuraaja saa niskaansa kovat paineet. Vasemmistoliitto etsii uutta yhteishenkeä noustakseen voitolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajan tehtävästä dramaattisesti eronneen Suvi-Anne Siimeksen tilalle. Puolue pitää ylimääräisen kokouksen lauantaina Tampereella. Uuden puheenjohtajan kausi tulee katkolle jo vuoden kuluttua, jolloin edessä on normaali joka kolmas vuosi pidettävä puoluekokous.

Tänään pidetyssä politiikan toimittajien tentissä puheenjohtajaehdokkaat ottivat toisistaan mittaa ja keskustelivat puolueen linjauksista. Uuden puheenjohtajan kyvykkyys mitataan ensi kevään vaaleissa. Kausi saattaa jäädä vain vuoden mittaiseksi, jos eduskuntavaalit päätyvät tappioon.

- Jos tappio johtuu puheenjohtajan tekemisistä, niin ukko pois ja miilu kiinni, sanoi puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Markus Mustajärvi.

Mustajärven lisäksi puheenjohtajan paikkaa tavoittelee neljä ehdokasta. Ennakkosuosikki on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, 53-vuotias Martti Korhonen. Lisäksi puheenjohtajakisassa ovat mukana kansanedustaja Erkki Virtanen, puoluevaltuuston puheenjohtaja Katja Syvärinen ja vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Ehdokkaat melko tasapäisiä keskenään

Puheenjohtajatarjokkaat ovat kiertäneet maata puolueväen tentattavina. Runsaan kuukauden kestänyt kisa ei ole tuottanut tuoreita avauksia eikä muutenkaan yllätyksiä.

Tämänpäiväisessä paneelikeskustelussa ehdokasjoukon nuorin Arhinmäki sekä lappilainen Mustajärvi erottuivat joukosta suoraviivaisilla kannanotoillaan. Mustajärvi esimerkiksi sanoi kiertelemättä, että keskusta olisi hänelle läheisempi hallituskumppani kuin kokoomus.

Yksi ero tehtiin nyt selväksi käsiäänestyksellä: ehdokkaista Arhinmäki ja Syvärinen vastustavat lisäydinvoiman rakentamista.

Siimeksen nimeä ei lausuttu toimittajatentissä kertaakaan ääneen, mutta rivien välistä saattoi lukea, miten ehdokkaat lupasivat tuoda toisenlaista johtamisen tapaa ja kulttuuria, kuin mihin Siimeksen aikana oli ajauduttu.

Erkki Virtasen mielestä vasemmistoliitto saadaan uuteen nousuun sillä, että "johtaja mielellään tuntee johdettavansa ja etäisyys säilyy riittävän lyhyenä". Korhonen muotoili saman asian niin, että "minä-toimiminen muutetaan me-toimimiseksi". Mustajärven mielestä puoluejohtajan ei pidä ajatella joka asiaa siltä kannalta, huolitaanko puolue hallitukseen vai ei. Katja Syvärinen korosti, että yhteistyön pitää toimia koko puolueen sisällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.