Vasemmistoliitto vaatii 10 euron minimipalkkaa ja 750 euron perusturvaa

Vasemmistoliitto pysyy vaalikampanjassaan tiukasti vasemmiston perusarvoissa. Puolueen mielestä on vähintäänkin kohtuullista ottaa rahaa rikkailta ja antaa sitä köyhille.

Puoluejohto esitteli tänään tavoitteitaan seuraavalle neljälle vuodelle. Pitkän listan kärkeen on nostettu kolme vaaliteemaa. Keskeistä on se, että julkisen sektorin palvelut pitää turvata nostamalla niiden rahoitus eurooppalaiselle keskitasolle.

Työelämässä vaatimuksena on 10 euron minimituntipalkka. Perusteettomat pätkä- ja vuokratyöt tulee lopettaa. Uudistusten maksamista auttaisi harmaan talouden vähentäminen.

Kolmas pääteema on 750 euron perusturva. Sillä korvattaisiin sekava sosiaalitukien viidakko maksamalla ne yhdeltä luukulta. Malli on pitkälti sama kuin vihreillä, jotka ovat ajaneet perustuloa yli parinkymmenen vuoden ajan.

- 750 euroa on aika tavalla se, minkä perusturvan taso pitäisi olla, jos se olisi seurannut ansiokehitystä. Se on jäänyt noin 30 prosenttia jälkeen 1990-luvun puolivälin tilanteesta, puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perusteli.

Hän viittasi EU:n arvioihin, joiden mukaan noin 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella ja 920 000 köyhyysriskissä. Samaan aikaan Suomi on pysynyt "erittäin rikkaana" maana.

Ongelmat näkyvät muun muassa siinä, että vanhusten hoidossa psyykelääkkeitä käytetään puolet enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Henkilökuntaa sen sijaan on käytettävissä niihin verrattuna noin puolet.

Yksi keskeinen teema on terveydenhuolto.

- Julkisilla varoilla ei tulisi tukea erilaisia yksityisiä ohituskaistoja.

Kampanja käydään asiapohjalta

Puolue aikoo toteuttaa kampanjansa aiempaa pienemmällä rahoituksella. Kun neljä vuotta sitten rahaa käytettiin 740 000 euroa, nyt pyritään saamaan "pienistä puroista" kasaan 700 000 euroa.

Puoluesihteeri Sirpa Puhakka korosti, että puolueelle ei tule tukea ulkopuolisilta tahoilta.

Tv- ja imagomainonnan sijaan nyt panostetaan asiakysymyksiin ja paikalliseen vaalityöhön.

Kansanedustajien määrää aiotaan lisätä nykyisestä 17:sta kolmella.

Ongelmana on se, että kuusi veteraanikansanedustajaa jää pois. Nyt ehdokkaat ovat nuoria ja arvoiltaan "vihertäviä", minkä katsotaan auttavan kilpailussa vihreiden kanssa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat