Mainos

Vasemmistoliitto tyytyväinen Siimekseen

Vasemmistoliiton puolueväki on tyytyväinen puolueen puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen toimintaan.

Suvi-Anne Siimes

MTV3:n uutisten Vasemmistoliiton puoluevaltuutetuille tekemän kyselyn mukaan puolueväki on tyytyväinen puheenjohtajansa Suvi-Anne Siimeksen toimintaan.

Joka viides (22%) arvioi Siimeksen onnistuneen erittäin hyvin ja 53 % melko hyvin. Tyydyttävän arvosanan antaa 16 % puoluevaltuutetuista ja melko huonon tai huonon 7 prosenttia väestä. Kaksi prosenttia ei kertonut kantaansa.

Sen sijaan Vasemmistoliiton oman politiikan ajamiseen hallituksessa ei olla yhtä tyytyväisiä kuin puheenjohtajan onnistumiseen. Joka kolmas katsoo puolueen onnistuneen ajamaan tavoitteitaan hallituksessa melko hyvin ja lähes puolet (45%) tyydyttävästi. Joka neljännen mukaan puolue on onnistunut melko huonosti.

MTV3:n uutiset teki kyselyn Vasemmistoliiton puoluevaltuutetuille 3.-5.4 välisenä aikana. Kyselyyn vastasivat kaikki 55 puoluevaltuutettua.

Siimes: Sava-korotus ei onnistu ilman korvausta

Toinen valtiovarainministeri Siimes pitää selvänä, ettei kaavailtu sairausvakuutusmaksun korotus mene läpi elokuun budjettiriihessä, ellei samalla sovita, miten palkansaajien ja työttömien verotuksen kiristyminen korvataan.


-Hallituksen esitys ei tule kestämään, ellei siihen sisälly kompensaatiota, Siimes sanoi vasemmistoliiton valtuuston kokouksen jälkeen tänään.

Hallituksen kaavailujen mukaan palkansaajien ja työttömienkin maksamaa sairausvakuutusmaksua korotetaan ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä, jolloin se olisi samalla tasolla kuin eläkeläisten maksama maksu. Samalla eläkeläisiltä jäisi saamatta heille luvattu vastaavansuuruinen alennus.

Vasemmistoliittoa johtava Siimes haluaa pitää kiinni siitä, että maksun nousu hyvitetään veronalennuksella tai jollakin muulla keinoin myös työttömille.

-Ei voi olla niin, että ainoa työttömien verotuksessa tällä hallituskaudella tapahtuva muutos olisi verotuksen kiristyminen. Siimeksen mukaan valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) yritys korottaa sairausvakuutusmaksua jo viime syksyn budjettiriihessä kaatui juuri siihen, että se olisi kiristänyt työttömien verotusta.

Puoluevaltuusto sommitteli eräitä vaali- ja hallitusohjelmatavoitteita. Uudenkin hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi todettiin pitemmittä puheitta työllisyyden parantaminen. Hallitusohjelman asioiden listaaminen olikin jo vaikeampaa. Korotusta kaipaavien etuuksien lista alkoi pidentyä sellaista vauhtia, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala katsoi tarpeelliseksi muistuttaa Niinistön varoittamasta miljardin euron budjettivajeesta. Varoittelu ei paljon auttanut, ja puolue haluaa uuden hallituksen sitoutuvan vähimmäisäitiyspäivärahan, -isyysrahan, -vanhempainrahan, työmarkkinatuen , peruspäivärahan, opintorahan sekä pienimpien eläkkeiden korottamiseen.

Ojala myös jatkoi Siimeksen eilen aloittamaa pelottelua porvarihallituksella. Ojalan mielestä kokoomus ja keskusta vahvistaisivat yhteisessä hallituksessa "toistensa vasemmiston näkökulmasta kielteisiä piirteitä". Puoluehallituksen toimintakertomuksessa pisti kokousväen silmään erikoinen kohta. Siinä moitittiin, että edes kaikki puolueen omatkaan kunnallispoliitikot eivät ole suostuneet myöntämään kuntaministeri Martti Korhosen (vas.) johdolla tapahtunutta kehitystä, "vaan jatkavat liioiteltua kritiikkiä erityisesti kunnallistalouden osalta". Moitteet pyyhittiin lopulta vähin äänin pois.

Seppänen moitti eduskuntaryhmää

Europarlamentaarikko Esko Seppänen kävi lukemassa puolueen eduskuntaryhmälle moitteet siitä, että yksikään ei vastustanut eduskunnan äänestyksessä EU:n Nizzan-sopimuksen hyväksymistä. Seppäsen mielestä sopimuksella valmistellaan EU:n muuttamista liittovaltioksi. Seppänen myös neuvoi puoluettaan ajamaan eduskuntavaaleissa kirkkaasti Nato-jäsenyyden ja EU-liittovaltion vastaista linjaa.

Seppänen on harvemmin osallistunut puolueen tilaisuuksiin sen jälkeen, kun hänet pudotettiin varapuheenjohtajan paikalta. Hän ei näillä näkymin myöskään ole pyrkimässä takaisin Suomen eduskuntaan, vaikka pitääkin omaa ehdokkuuttaan tulevissa vaaleissa vielä muodollisesti avoinna.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.