Mainos

Vasemmistoliitto: Työvoiman halpatuonti kuriin

Vasemmistoliitto vaatii työvoiman halpatuonnin estämistä ja työlupaehtojen tiukempaa valvontaa. Vasemmistoliiton puoluehallitus ja eduskuntaryhmä olivat yhdessä koolla tänään ja pitivät eduskunnassa tiedotustilaisuuden asiasta.

Puolueen varapuheenjohtaja Matti Huutola totesi tilaisuudessa, että työministeriöltä on "pallo karannut käsistä" työlupien valvonnassa.

-On tapahtumassa aika raju muutos työelämän osalta, Huutola arvioi.

Vasemmistoliiton mielestä lupaehtojen valvontaa on tehostettava. Työlupia ei tule myöntää esimerkiksi työnantajille, jotka vuokraavat työlupaehtojen vastaisesti työntekijöitä muiden työnantajien käyttöön.

Huutola huomautti, että esimerkiksi Kotkan asuntomessualueelle on annettu työluvat 50:lle virolaiselle ja venäläiselle omakotitalon rakentajalle arveluttavin perustein. Huutolan mukaan nämä rakennusmiehet työskentelevät luvillaan pitkin poikin maakuntia. Hän arvioi, että viimeaikaisten uutisten perusteella meneillään on "sosiaalinen dumppaus tai työvoiman polkumyynti". Tällä hän viittasi myös Finnairin päätökseen vuokrata ulkomaiselta välitysfirmalta Kaukoidän reiteilleen 50 aasialaista työntekijää.

Tiukempi käytäntö tarpeen


Puolueen mukaan työlupia myönnettäessä on kiinnitettävä erityisesti huomiota lupaa hakevan työnantajan kykyyn selviytyä velvoitteistaan. Työnantajan on sitouduttava maksamaan Suomen lainsäädännön edellyttämät palkat ja sosiaalikulut. Lupaa myönnettäessä tulee olla riittävä selvitys työnantajan taloudellisista resursseista.

Työn tilaajan vastuu työehtosopimusten noudattamisessa esimerkiksi ketjutetuissa alihankintatöissä on saatava lain tasolle, vasemmistoliitto katsoo. Työlupien tarveselvitystä tulee vasemmistoliiton mukaan selkiyttää ja yhtenäistää. Työpaikan tulee olla avoimessa haussa ennen työluvan myöntämistä.

-Työlupahakemuksia käsiteltäessä tulee huomioida myös työmarkkinajärjestöjen ja TE-keskusten asiantuntemus eri alojen työvoimantarpeesta, puolue katsoo.

Vasemmistoliiton mukaan valvontaa on tiukennettava myös niiden ulkomaalaisten kohdalla, jotka hyväksytään kone- ja laiteasennuksen perusteella työskentelemään Suomeen ilman työlupia. Työn tulee rajoittua säännösten edellyttämiin kone- ja laiteasennuksiin.

Vasemmistoliiton puoluehallitus haluaa myös turvata terveydenhuollon rahoituksen valtion ja kuntien välillä alue- ja kuntaministeri Martti Korhosen (vas.) esittämän peruspalvelubudjetin kautta. Vasemmistoliiton tavoitteena on, että terveydenhuollon rahoitusta lisätään kansallisen terveysprojektin väliraportin tavoitteiden mukaisesti 3,5 prosenttia vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.