Mainos

Vasemmistoliitto tutkisi vielä kansaneläkkeen leikkaamista

Vasemmistoliiton mielestä kansaneläkkeen pohjaosan leikkaaminen on otettava uudelleen harkittavaksi tulevissa hallitusneuvotteluissa. Vaikka eläke ei leikkausten vuoksi alene, puolue ei pidä kohtuullisena, että eläke jää vuosiksi polkemaan paikallaan, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen.

Korhonen pitää oikeutettuna myös eläkeläisjärjestöjen vaatimusta sairausvakuutusmaksun alentamisesta palkansaajien maksun tasolle. Ministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas.) on kiinnittänyt huomiota avopalvelujen riittämättömyyteen ja niistä perittäviin maksuihin. Kunnissa tehtyjen selvitysten perusteella kotipalvelujen saatavuus on heikentynyt samalla, kun tarve on kasvanut. Huttu-Juntunen on vakuuttunut, että jokainen avopalveluiden kehittämiseen sijoitettu viisikymppinen tuo kunnalle sata markkaa takaisin. Kustannusvaikutuksia pitäisi kuitenkin katsoa myös asiakkaan näkökulmasta, eikä ainoastaan maksunperijän kapeasta näkökulmasta.

-Esimerkkiä tästä näyttää jälleen Pirkkalan kunta, joka tämän vuoden alussa poisti kotisairaanhoidon maksut kokonaan tukeakseen avohoitopainotteista palvelurakennetta, totesi Huttu-Juntunen. Monessa muussa kunnassa paine maksujen korottamiseen tuntuu Huttu-Juntusen mukaan edelleen vain kasvavan, vaikka Suomessa kotitalouksien osuus terveydenhuollon kustannuksista on jo nyt OECD-maiden keskitason yläpuolella. Huttu-Juntusen mukaan ilman Ruotsin mallin mukaista maksukattoa ei maksuissa ole enää korottamisen varaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.