Vasemmistoliitto syyttää tappiostaan oikeistopuhuria

Vasemmistoliiton uudessa 17 kansanedustajan ryhmässä on vain kolme naista.

Vasemmistoliiton puoluehallitus arvioi, että puolueen kahden paikan tappio vaaleissa johtui alhaisesta äänestysprosentista ja yleisestä oikeistovirtauksesta. Myönteisenä piirteenä nähtiin kuitenkin nuoren sukupolven esiinmarssi.

Puoluehallitus arvioi vaalitulosta tänään pitämässään kokouksessa. Puheenjohtaja Martti Korhonen päivitteli eduskunnan muuttuneen kaikkein oikeistolaisimmaksi sitten säätyvaltiopäivien.

- Oikeistoaalto pyyhkäisi Suomen yli aivan kuten kävi Ruotsissakin.

Korhosen mukaan puoluehallituksessa oli kuitenkin hyvä henki. Katseet suunnattiin jo tuleviin koitoksiin, kuten seuraaviin kunnallisvaaleihin. Eduskuntavaaleista laaditaan "oppiraportti", jota hyödynnetään kampanjoiden suunnittelussa ja puoluetyössä.

Korhonen painotti vasemmistoliiton jatkavan punavihreällä linjalla, jossa korostuu tasa-arvo, heikoimmista huolehtiminen ja kestävän kehityksen mukainen yhteiskuntapolitiikka.

Vasemmistoliitto lähtee mukaan hallituksen muodostamista edeltävään tunnustelukierrokseen. Korhonen toivoi, että esille nostetaan köyhyyden torjunta ja muut puolueelle tärkeät kysymykset. Eriarvoisuuden ei voi antaa hänen mukaansa kasvaa aikana, jolloin yhteiskunta rikastuu ennätyksellistä vauhtia.

Korhonen näki vaalituloksessa jotain hyvääkin. Puolue eteni Oulussa ja Vaasassa. Lisäksi nuoriso on Korhosen mukaan radikalisoitumassa. Eduskuntaryhmään nousi kaksi nuorten ehdokasta, mutta reserviin jäi vielä monta aktiivia.

Vasemmistoliiton uudessa 17 kansanedustajan ryhmässä on vain kolme naista. Kaikkien naisehdokkaiden yhteinen äänimäärä määrä laski viime vaaleihin verrattuna.

Kalliorinne jättää puoluejohdon

Korhonen aikoo asettua ehdolle puheenjohtajaksi myös ensi kesän puoluekokouksessa. Sen sijaan varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne jättää kokouksessa paikkansa.

Oulussa sosiaalityöntekijänä toimiva Kalliorinne perusteli päätöstään henkilökohtaisilla syillä. Hän oli ehdolla vaaleissa, mutta yli 4500 ääntä ei riittänyt kuin varamiehen paikkaan. Kun politiikasta ei tullut työtä, on keskityttävä työelämään ja kunnallispolitiikkaan.

Kalliorinne nousi suhteellisen tuntemattomana puoluejohtoon vuonna 2004, kun hän peittosi puoluekokouksen äänestyksessä yllättävän selvästi silloisen kansanedustajan Kari Uotilan.

Puoluehallitus valitsi hallitusneuvottelijoiksi Korhosen, puoluesihteeri Aulis Ruuthin, varapuheenjohtaja Minna Sirnön ja puoluevaltuuston puheenjohtajan Katja Syvärisen. Eduskuntaryhmä täydentää joukkoa omilla valinnoillaan huomenna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat