Mainos

Vasemmistoliitto pohtii jatkoaan hallituksessa suljetuin ovin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pysyi vaiti hallituksen rakenneuudistuksen yksityiskohdista, vaikka toimittajat utelivat ja puolueväki maanitteli puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Arhinmäki sai ensitiedot suunnitelmista kuntien tehtävien karsimiseksi perjantaina, kun virkamiesryhmä toimitti hallitukselle ehdotuksensa. 

Arhinmäki lupasi puolueväelle tietoja ehdotuspaperista vasta viideltä alkavassa puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. 

-Aion kertoa suuren linjan paperista, hän sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa. 

Kokonaan Arhinmäki ei voi rakenne-esityksiä paljastaa, sillä asiakirja on salainen. Hän lupasi puoluevaltuustolle kuitenkin riittävästi tietoa yksityiskohdista, jotta se voi arvioida, nousevatko esitykset kuntasäästöistä kynnyskysymykseksi hallituksesta lähtemiselle. 

Kokous on suljettu ulkopuolisilta. Puoluesihteeri Marko Varajärvi arveli, että se saattaa venyä iltakymmeneen tai -yhteentoista, jonka jälkeen järjestetään uusi tiedotustilaisuus. 

 Arhinmäki lähtöä vastaan 

Vasemmistoliiton kenttäväki on väläytellyt hallituksesta lähtöä, jos suunnitelmat tarkoittavat merkittäviä leikkauksia hyvinvointipalveluihin. Arhinmäki itse on hallituksesta lähtemistä vastaan. 

-Paras tapa toimia meitä äänestävien ihmisten puolesta on se, että yrittää viimeiseen asti vaikuttaa.  

Rakenneuudistuksesta käytävä poliittinen keskustelu on vasta alkamassa kunnolla maanantaina. Puolue voi siis hyvin myös päätyä lykkäämään päätöstä hallituksesta lähtemisestä, kunnes se näkee, miten se voi uudistuksiin itse vaikuttaa. 

Vasemmistoliitto arvioi rakenneuudistusesityksiä keskeisten tavoitteidensa valossa. Nämä ovat perusturvan parantaminen, tuloerojen kaventaminen ja peruspalveluista huolehtiminen. 

Isolla osalla kanta auki 

 Puoluesihteeri Varajärven mukaan puoluevaltuuston sisäinen keskustelu asiasta kävi etukäteen kiihkeänä. Toisaalta iso osa porukasta ei ollut julkistanut kantaansa siitä, pitääkö puolueen jäädä hallitukseen vai lähteä sieltä. 

-En voisi kyllä ainakaan omaa kantaani mennä lyömään lukkoon ennen kuin tiedän, minkälainen paperi se on, hän sanoi. Varmasti tulee olemaan räväkkä ja jämäkkä keskustelu, hän sanoi. 

Toisen varapuheenjohtajan Sari Moisasen mukaan yhteiskokouksessa saatetaan vielä nostaa esiin sellaisiakin kysymyksiä, jotka eivät liity rakennepakettiin. Pettymystä hallituksen toimiin kun on jo ennestään. 

Jopa kaksi europarlamenttiin? 

Sunnuntaihin kestävän puoluevaltuustokokouksen pääteemana on eurovaalit. Vasemmistoliitto asettaa viikonloppuna 17 eurovaaliehdokasta. 

-Meidän kannaltamme on erittäin tärkeää palata europarlamenttiin, puolueen puheenjohtaja sanoi. 

Hänestä puolueella on mahdollisuuksia napata jopa kaksi paikkaa parlamentissa. 

-Se on kyllä aika haastavaa. Kaiken pitäisi mennä täydellisesti nappiin. 

Puolue haluaa haastaa EU:n harjoittamaa politiikkaa, jossa rahanvalta ja suurten yritysten etu on mennyt ympäristön, sosiaaliturvan ja työehtojen edelle, Arhinmäki kuvailee. 

Arhinmäen mukaan puolue on vaihtoehto vaikkapa perussuomalaisille, joiden lähtökohta on oman maan sisäpuolelle käpertyminen. 

-Meillä taas on se, että pyritään edistämään hyvinvointia laajasti ympäri maailman, hän sanoi.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.