Mainos

Vasemmistoliitto leimaa keskustan äärioikeistolaiseksi

Taistelu keskustan työreformia vastaan yhdistää nyt koko vasemmiston. Jyväskylässä kokoontunut vasemmistoliiton puoluevaltuusto on valmis tiiviiseen yhteistyöhön SDP:n kanssa työreformin estämiseksi. Keskusta leimattiin Suomen uudeksi äärioikeistolaiseksi puolueeksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä kokoomus on keskustaa yhteistyökykyisempi ja toimii "valtiomiesmäisemmin" etenkin työelämää ja perheiden arkipäivää koskevissa kysymyksissä. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jorma Vokkolainen arvioi keskustajohtoisen politiikan johtavan niin suureen vastakkainasetteluun, ristiriitoihin ja epävarmuuteen, että se on Suomelle Emu-oloissa tuhoisaa ja voi tehdä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta katastrofin.

-Hallitukseen mennään jopa mieluummin kokoomuksen kanssa, sillä kepu on tämän maan taantumuksellisin puolue, Vokkolainen sanoi.
Vokkolaisen mielestä myös vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen yhteistyö on tarpeen äärioikeistolaisen politiikan torjumiseksi niin työelämän kysymyksissä kuin laajemminkin.

Ay-taustainen Vokkolainen siteerasi erityisesti työreformiesityksen paikallista sopimista koskevia osuuksia ja arveli ettei sen tekijöillä ole mitään kokemusta nykyajan työelämän todellisuudesta.
-He eivät ole ymmärtäneet sitä peruslähtökohtaa, että työsuhteessa on edelleenkin kyse alistussuhteesta, jossa heikompi osapuoli on työntekijä, Vokkolainen opetti.

Siimes: keskusta ajaa naiset kotitöihin

Siimes pitää työreformia erityisesti naisten asemaa väheksyvänä. Siimeksen mukaan keskusta haaveilee paluusta vanhoihin maalaisliiton aikoihin, jolloin emännät olivat kuuliaisesti kotona.
-Keskustalla on ilmeisesti huono omatunto asiasta, kun se puolustautuu jo esityksessään lauseella "keskusta ei ole ajamassa naisia koti- ja hoivatyöhön". Juuri siitä näyttää olevan kysymys.
Siimes mainitsi esimerkkinä vaatimuksen yhden tulonsaajan perheille myönnettävästä perhevähennyksestä, joka olisi paluuta 1970-luvun aviopuolisoiden yhteisverokseen.

Keskustan asenne tulee hänen mukaansa esiin myös tavassa, jonka mukaan keskustan ajaman kotihoidon tuen ja kunnallisen päivähoidon kustannuksia on laskeskeltu.
-Keskusta laskee naisten työpanoksen arvon alhaisemmaksi kuin on päivähoitokustannusten ja kotihoidontuen välinen erotus, siis alle 2000-3000 markaksi.
Tilalle Siimes tarjoaisi näkökulmaltaan laajempaa perheiden arkea helpottavaa politiikkaa, jossa isätkin ovat enemmän mukana.

Puolue nimesi yhdeksän eurovaaliehdokasta

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto on koolla Jyväkylässä päättääkseen seuraavan vaalikauden tavoitteista sekä erityisesti Euroopan unionia koskevista linjauksistaan. Tänään puolue nimesi yhdeksän ehdokastaan EU-parlamentin vaaleihin. Ehdolla ovat Olli Alho, Jan-Otto Andersson, Teuvo Hömppi, Inna Ilivitzky, Esko Seppänen, Tuula Telin, Kalervo Ukkola ja Jaakko Ylitalo. Ilivitzky ja Ylitalo ovat ehdolla myös eduskuntavaaleissa. Loput ehdokkaat valitaan keväällä. Nykyisistä kahdesta europarlamentaarikosta Esko Seppänen aikoo jatkaa, Outi Ojala on ehdolla vain eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaaleihin puolue asettaa kaikkiaan 217 ehdokasta. Toistaiseksi avoinna olevassa ehdokasasettelussa on tarkoitus saada riittävästi myös naisehdokkaita. Puolue on solminut vaaliliitot kahdessa vaalipiirissä. Satakunnassa vasemmistoliitolla on vaaliliitto vihreiden ja Pohjois-Karjalassa sosiaalidemokraattien kanssa. Puolueen vaalibudjetti on 2,5 miljoonaa markkaa. Siitä osa käytetään pitkän tauon jälkeen myös tv-mainontaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.