Vasemmistoliitto haluaa kansanrintamahallituksen

MTV:n uutisten tuoreen kyselyn mukaan 65 % Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsenistä toivoo, ettei hallitusyhteistyötä jatketa kokoomuksen kanssa.

Siimes, Suvi-Anne

Vasemmistoliiton kenttäväki tyrmää puolueensa hallitusyhteistyön Kokoomuksen kanssa. Kaksi kolmasosaa Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsenistä tahtoo vaalien jälkeen eroon Kokoomuksesta ja uuteen hallitukseen yhdessä Keskustan kanssa. MTV:n uutisten kysely tavoitti kaikki Vasemmistoliiton 55 puoluevaltuutettua.

- Kokoomus on kylmä ja kova puolue, jolta ei ymmärrystä köyhiä kohtaan liikene, sanoo Jouko Koivunen Ylöjärveltä.

Vasemmistoliiton puoluevaltuutetut eri puolilla Suomea ovat samoilla linjoilla.

Vain kuusi valtuutettua viidestäkymmenestäviidestä tahtoo demarien, Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton sateenkaarihallituksen jatkavan vaalien jälkeen.

Kolmekymmentäkuusi tahtoo kansanrintamahallituksen, jossa ovat mukana SDP, Vasemmistoliitto ja Keskusta. Keskusta miellyttää nyt vasemmistoväkeä.

- Keskusta menestynee vaaleissa hyvin, siinä mielessä pidän heitä varteenotettavana hallitusosapuolena. Kun heidän eduskuntakeskusteluaan kuuntelee, niin kyllä tämä oppositioaika on nöyryyttä antanut, sanoo Raija Rönkä-Nieminen Lohjalta.

- Lähtökohtana täytyy olla, että koko vasemmisto on yhtenä rintamana mukana, sanoo Hannu Alakontiola Kemistä

SDP:n ja Keskustan punamultahallitusta toivoo neljä valtuutettua. Muut vaihtoehdot saavat seitsemän hajaääntä. Kaksi valtuutettua ei vastannut kysymykseen. Vasemmistoliiton kenttäväen suosikki hallituksen apupuolueeksi on Vihreä Liitto. Yksikään ei maininnut kristillisdemokraatteja tai RKP:tä.

- Vihreät ovat hyvin lähellä Vasemmistoliittoa näissä isoissa kysymyksissä, Koivunen jatkaa.

Kysely osoittaa, että vasemmistokenttä ei hingu oppositioon kasvattamaan puolueen kannatusta.

Vasemmistoliitto tähtää myös uuteen hallitukseen

Vasemmistoliitto aikoo olla mukana, kun uuden hallituksen kokoonpanosta neuvotellaan ensi vuoden kevään eduskuntavaalien jälkeen. Puolueen puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes teki tänään selväksi, että hallituspuolueena jatkaminen kiinnostaa eikä ohjelmaneuvotteluihin osallistumisesta voi kieltäytyä edes siinä tilanteessa, että vaaleissa olisi tullut takkiin.

-Näkemykseni demokratiasta ja puolueiden tehtävästä on, että aina pitää pyrkiä vaikuttamaan niiden tavoitteiden mukaisesti, jotka on itselleen ottanut, Siimes sanoi puoluevaltuustonsa kokouksessa Helsingissä.
Omiin joukkoihinsa Siimes puhalsi vaalihenkeä nostamalla esiin sen mahdollisuuden, että maahan saattaa syntyä porvaripuolueiden yhteinen "työreformihallitus", jolla olisi kohtalokkaat seuraukset. Tähän näköalaan viitaten Siimes neuvoi vasemmistoa ja ammattiyhdistysliikettä varautumaan "raskaan sarjan painiotteluun" niin ensi syksyn budjettineuvotteluissa kuin tulevissa eduskuntavaaleissakin.

Siimes arvosteli voimakkaasti hallituskumppani kokoomuksen "erittäin nuivaa" tapaa suhtautua työllisyysasioihin ja sai siitä aiheen maalata kauhukuvaa porvarihallituksesta, jossa "kokoomuksen työreformi yhdistyisi keskustan työreformiin". Keskustan "työreformista" tuli likipitäen kirosana vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen piirissä viime vuosikymmenellä, ja erimielisyydet työelämän asioista tulehduttivat keskustan ja näiden tahojen suhteet pitkäksi aikaa.

Kokoomus vai keskusta?

Vaikka työllisyysasioissa kokoomuksen kanssa nyt hiertääkin, Siimes ei sulje pois sitä, että puolueet istuisivat vaalien jälkeenkin samassa hallituksessa. Puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa Siimekseltä kysyttiin, kumpi olisi mieluisampi hallituskumppani jatkossa, kokoomus vai keskusta. Siimes torjui spekuloinnin asialla, mutta jatkoi, että tiettyjä työelämän kiistoja lukuunottamatta kokoomus on ollut hyvä ja luotettava yhteistyökumppani. Keskustasta hänellä ei ollut mitään sanottavaa. Siimes kieltäytyi tekemästä julkisesti ennakolta mistään asiasta hallitusneuvottelujen kynnyskysymystä, ei edes Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Siimes ja puolueensa vastustavat Nato-jäsenyyttä ja vaativat, että asia viedään kansanäänestykseen, jos sellainen tulee ratkaistavaksi.

Kokoomusta vieroksutaan

Puoluevaltuuston keskustelusta saattoi aistia voimistuvaa arvostelua kokoomusyhteistyötä kohtaan. Kansanedustaja Unto Valpas sanoi, ettei kokoomus voi olla vasemmistoliitolle luonnollinen hallituskumppani. Hän jättäisi myös menemättä hallitukseen, joka vie Suomen Naton jäseneksi.

Mikko Raudaskoski toivoi, ettei kokoomuksella olisi uudessa hallituksessa ainakaan sellaista roolia kuin nyt. Vasemmistonuorten puheenjohtaja Paavo Arhinmäki väitti, että kokoomus on tosiasiassa saanut läpi paljon suuremman veroalen, kuin hallitusohjelmassa aikanaan sovittiin. Hän kyseli, pitikö vasemmistoliitonkin olla sellaisessa mukana.

Viikonvaihteen kokouksessaan vasemmistoliiton valtuusto aloitti virittäytymisen tuleviin eduskuntavaaleihin. Siimeksen mielestä uudenkin hallituksen tärkein tehtävä tulee olla työllisyyden parantaminen. Veronkevennyksiin hän ei nähnyt tulevalla hallituskaudella juurikaan mahdollisuuksia. Puolueväki sai myös kuulla toivomuksen, että eläkeläisiä ja lapsiperheitä ei asetettaisi "tarkoitushakuisesti" vastakkain eikä sorruttaisi sillä tavalla "irtopisteiden keruuseen". Ongelma on tuttu muissakin puolueissa. Eläkeläiset ovat aktiivisimpia äänestäjiä, niinpä varsinkin kansanedustajilla on suuri houkutus osoittaa vaalien alla myötätuntoa juuri heidän vaatimuksilleen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.04.2002)

Lue myös:

    Uusimmat