Mainos

Vasemmistoliitto ei edelleenkään halua kertoa ay-rahoistaan

Vasemmistoliitto ei edelleenkään halua kertoa ay-liikkeeltä saamaansa rahoitusta vuoden 2007 osalta. Vasemmistoliitto sai kyseisenä vuonna SAK:n vasemmistolaisilta ammattiryhmiltä toimintarahaa noin 48 000 euroa.

Jo aiemmin on kerrottu, että tästä 48 000 euron summasta 11 000 euroa lahjoitti Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n vasemmistoryhmä. Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka ei halunnut kertoa, mistä taholta loput noin 37 000 euroa tulivat; ei edes sitä, kuinka monta lahjoittajaa on ollut.

Kertominen edellyttäisi Puhakan mukaan sen, että lahjoittajilta olisi lupa heidän nimiensä kertomiseen. Taustalla on todennäköisesti vasemmistoryhmiä useammasta SAK:laisesta ammattiliitosta.

- Kyse on niin pienistä summista. En näe tätä sen arvoiseksi asiaksi, että ryhtyisin kesälomaani tämän takia keskeyttämään ja soittelemaan ihmisiä läpi, Puhakka sanoi eilen.

Hän perusteli kieltäytymistään myös sillä, että maailma oli aivan erilainen vuonna 2007, kun näitä rahoja annettiin: vasta nyt puolueiden rahoittamisesta on hänen mukaansa tullut jotain salamyhkäistä ja tuomittavaa.

Kaikilla lahjoittajilla ei tosin välttämättä olisi mitään sitä vastaan, että heidän kerrottaisiin antaneen rahaa puolueille. Esimerkiksi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) myönsi huhtikuun lopussa Helsingin Sanomissa, että Metalliliiton rahaa menee myös puolueille. Aalto sanoi tietävänsä puolueille menevät summat, mutta katsoi, että summien paljastaminen kuului puolueille. Tämäkään Aallon lupa ei saa Puhakkaa kertomaan vasemmistoliiton puolesta lahjoittajien nimiä.

- Tämä on kohtuullisuuskysymys kaikkia lahjoittajia kohtaan. Heillä pitäisi olla tieto, että me julkisesti kerromme tuesta.

Vasemmistoliitto vaatinut muilta avoimuutta

Puoluesihteerin kieltäytyminen avaamasta ay-liikkeen antamia tukia on ristiriidassa sen suhteen, mitä vasemmistoliitto on julkisesti vaatinut muilta puolueilta rahoituksen avoimuuden suhteen. Kesäkuun puolivälissä puolue esimerkiksi lähetti Sirpa Puhakan nimissä tiedotteen, jossa vaadittiin puolueiden vaalirahoituksen avoimuudelle kirkkaita pelisääntöjä.

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi puolestaan puolitoista viikkoa sitten näin:

- Ulkopuolisilta saadut vaalituet ovat myös sitä luokkaa, että pitää avata uudestaan keskustelu kampanjakatosta niin puolueiden kuin yksittäisten ehdokkaidenkin osalta, Arhinmäki sanoi viitatessaan varsinkin keskustan ympärillä velloneeseen vaalirahakohuun.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.