Vasemmistoliitolta tulossa välikysymys eläkeläisten toimeentulosta

Vasemmistoliitto on pettynyt hallituksen budejttiesitykseen, koska siinä ei pyritä kohentamaan riittävästi eläkeläisten ja työttömien asemaa. Tukea välikysymykselle on luvassa myös muilta oppositioryhmiltä.

Vasemmistoliitto valmistelee välikysymystä hallitukselle heti eduskunnan syyskauden alkajaisiksi. Välikysymys koskee eläkeläisten ostovoiman parantamista ja palvelujen turvaamista.

Hankkeesta kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie, kun ryhmä aloitti perinteisen kesäkokouksensa tänään Espoossa.

Lapintie luonnehti hallituksen budjettiesitystä "todelliseksi pettymykseksi". Hän sanoi, että valtion ensi vuoden talousarvio olisi nykyisen hallituksen viimeinen mahdollisuus hyvittää "varallisuusveron poiston häpeä" ja parantaa esimerkiksi juuri eläkeläisten ja työttömien asemaa.

Ryhmäjohtaja Lapintie kertoo, että kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten ryhmät ovat ilmoittaneet tukevansa välikysymystä. Vihreiden eduskuntaryhmästä kerrotaan, ettei asiasta ole heidän kanssaan edes neuvoteltu.

Jälkipuheet opiskelijoiden tuesta jatkui myös vasemmistoliiton kokouksessa. Lapintien mielestä hallituspuolueiden keskinäinen syyttely paljastaa huonon omantunnon, kun neuvotteluissa ei sovittu mitään.

Vasemmistoliitto haluaa hallitukseen

Puoluejohtaja Martti Korhosen mukaan vasemmistoliittoa kiinnostaa pääseminen mukaan vaalien jälkeen perustettavaan uuteen hallitukseen. Outi Ojala ennakoi, että myös seuraavista eduskuntavaaleista on tulossa pääministerimaalit, eli vaalikamppailun keskiössä ovat kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat. Ojalan mielestä tämä on iso haaste juuri vasemmistoliitolle ja vihreille.

Outi Ojala ei asetu enää ehdolle. Pois jäävät myös Uudeltamaalta noin 17 000 ääntä kerännyt ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä kajaanilainen Anne Huotari.

Siimes ja Huotari eivät olleet paikalla myöskään eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Siimes on boikotoinut ryhmäkokouksia siitä lähtien, kun hän jätti puolueen johtamisen viime kevättalvella. Huotari taas suivaantui Korhosen valinnasta uudeksi puoluejohtajaksi siinä määrin, että päätti jättää eduskunnan vaaleissa. Huotari päätti myös jättää osallistumisen ryhmäkokouksiin vähemmälle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat